Κάμερον: Δημοψήφισμα πριν από το 2017

Κάμερον: Δημοψήφισμα πριν από το 2017

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νωρίτερα από το 2017 θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στους ψηφοφόρους, σε περίπτωση που κατορθώσει να συνάψει μία συμφωνία για αλλαγή των σχέσεων του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του, επιβεβαιώνοντας εμμέσως σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian που έκανε λόγο για δημοψήφισμα εντός του 2016, προκειμένου να μη συμπέσει με τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και τις προεδρικές στη Γαλλία.

Ο Κάμερον, ο οποίος κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης, δεσμεύτηκε να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη και στη συνέχεια να στήσει κάλπες, προκειμένου να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι αν επιθυμούν παραμονή ή μη στην Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του 2017. «Αν μπορέσουμε να το κάνουμε νωρίτερα, θα το κάνουμε», σχολίασε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Η κοινή γνώμη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, αν και λίγο πάνω από τους μισούς Βρετανούς τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στην Ε.Ε. Τα δεδομένα όμως ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς ο Κάμερον επιμένει για αλλαγή των συνθηκών, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο πρωθυπουργός είχε διατυπώσει τα σχέδιά του για περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες από την Ε.Ε., κάτι για το οποίο οι εμπειρογνώμονες θεωρούν πως προϋποθέτει αλλαγή συνθηκών. Επιπλέον, επιθυμεί περιορισμό της γραφειοκρατίας που προέρχεται από τις Βρυξέλλες και περιορισμούς στις εξουσίες της Ενωσης, σε συνδυασμό με το δικαίωμα βέτο σε κοινοτικές αποφάσεις από τα εθνικά κοινοβούλια. Στον αντίποδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, π.χ. η Αγκελα Μέρκελ, φιλοδοξούν μεν αλλαγή συνθηκών αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, της εμβάθυνσης της ενοποίησης.

Σύμμαχοι του Κάμερον θα μπορούσαν να αποδειχθούν ο Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς ο πρώην Πολωνός πρωθυπουργός συμμερίζεται πολλές από τις ανησυχίες του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο ρόλος του θα είναι καίριος στην απόπειρα συγκρότησης συναίνεσης στο Συμβούλιο. «Οι Βρυξέλλες οφείλουν να είναι ανοιχτόμυαλες και να ακούσουν τον Κάμερον» είπε στο Ρόιτερς ο Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας. «Χρειάζεται ουσιαστική συμφωνία και ο Τουσκ είναι πρόσωπο-κλειδί», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι λιγότερο θερμός γιατί ο Κάμερον είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πέρσι.

Χθες πραγματοποιήθηκε το πρώτο μετεκλογικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κάμερον, ενώ η σύνθεσή του οριστικοποιήθηκε με τον επαναδιορισμό του Ντέιβιντ Λίντινγκτον στο καίριο πόστο του υπουργού Ευρώπης στο υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν και τον υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων της χώρας με την Ε.Ε. εν όψει του δημοψηφίσματος. Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το περιεχόμενο της ομιλίας της βασίλισσας στις 27 Μαΐου, το βρετανικό ισοδύναμο των προγραμματικών δηλώσεων. Εκτός από το δημοψήφισμα, οι Συντηρητικοί είχαν υποσχεθεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2017-18 μέσω περικοπών ύψους 12 δισ. στερλίνων. Οι Τόρις έχουν, επίσης, δεσμευτεί να εκχωρήσουν ενισχυμένες εξουσίες στη Σκωτία, καθώς υφίστανται πιέσεις από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που είναι πλέον το τρίτο σε μέγεθος κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή