Στροφή προς τo Κέντρο για το ουγγρικό «Γιόμπικ»

Στροφή προς τo Κέντρο για το ουγγρικό «Γιόμπικ»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2018 και με δεδομένη τη φιλοδοξία του να καταλάβει την εξουσία, το ουγγρικό κόμμα «Γιόμπικ» έχει εγκαταλείψει εσχάτως την αντισημιτική ρητορική και τις μιλιταριστικές παρελάσεις κι επιχειρεί διείσδυση στο μετριοπαθές δεξιό ακροατήριο. Σε αυτό βοηθά, άλλωστε, το γεγονός ότι το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, «Φιντέτς», συχνά υιοθετεί ακροδεξιές θέσεις, νομιμοποιώντας την πολιτική του Γιόμπικ. Από τότε που άρχισε το κόμμα να αυτοσκηνοθετείται ως «χαριτωμένος» σχηματισμός, διεύρυνε σημαντικά την εκλογική του δεξαμενή, επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel. Η μεταστροφή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 όταν ο ηγέτης του, Γκάμπορ Βόνα, πόσταρε στο Φέισμπουκ φωτογραφία με δύο γλυκύτατα κουταβάκια.

Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, το «Γιόμπικ» πήρε 21% και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται κοντά στο μαγικό όριο του 30%. Εχει γίνει έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ουγγαρία, με μεγάλη διαφορά από τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους σχηματισμούς. Μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν το «Γιόμπικ» από το κυβερνών κόμμα, ενώ πρόσφατα απέσπασε μία μονοεδρική έδρα από το «Φιντέτς», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα. «Εχουμε γίνει κόμμα εξουσίας», λέει ο Βόνα και δηλώνει έτοιμος να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης το 2018. Μαζί με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο είναι το πιο επιτυχημένο ακροδεξιό κόμμα της Ευρώπης. Οι λόγοι είναι πολλοί: θεωρείται το πιο άφθαρτο και καθαρό κόμμα στη χώρα. Κάνει εντατική δουλειά σε τοπικό επίπεδο, περισσότερη από κάθε άλλο κόμμα. Από μερίδα της νέας γενιάς αντιμετωπίζεται ως το πλέον κουλ αντισυστημικό κόμμα και ως μοναδική εναλλακτική στην απαρχαιωμένη πολιτική ελίτ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή