Τεράστιος όγκος μεταδεδομένων από Γερμανία σε ΗΠΑ

Τεράστιος όγκος μεταδεδομένων από Γερμανία σε ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην αποκάλυψη ότι οι γερμανικές υπηρεσίες στέλνουν κάθε μήνα έως και 1,3 δισ. μεταδεδομένα στην ΝSA προχώρησε χθες η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit. Τα μεταδεδομένα, δηλαδή τα ίχνη των ψηφιακών επικοινωνιών, προδίδουν ποιoς επικοινώνησε τηλεφωνικά ή μέσω Ιντερνετ με ποιον, πότε και για πόσο διάστημα, ενώ ο συνδυασμός των μεταδεδομένων που καταγράφουν το γεωγραφικό στίγμα προσφέρει στις υπηρεσίες πλήρη εικόνα των κινήσεων ενός ατόμου στον χώρο.

Η εφημερίδα θυμίζει τη δήλωση του πρώην επικεφαλής εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικλ Χάιντεν, «We kill people based on metadata» (σκοτώνουμε βάσει μεταδεδομένων), που αναφερόταν στο πώς γίνεται η επιλογή των στόχων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA. Το νευραλγικό κέντρο για τη διαχείριση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν και αλλού βρίσκεται στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

«Η συνεργασία είναι εκτενέστερη απ’ όσο θεωρείτο», γράφει η Zeit. «Οπως φαίνεται, η BND δεν στέλνει στην NSA όλα τα μεταδεδομένα που συλλέγει (6,6 δισ. δεδομένα τον μήνα), αφού αφαιρεί τα δεδομένα των Γερμανών». Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι γερμανικές υπηρεσίες στέλνουν στις αμερικανικές το σύνολο των δεδομένων που συλλέγουν από χώρες της Μέσης Ανατολής και περιοχές σε κρίση.

«Είναι αμφίβολο αν αυτή η πρακτική καλύπτεται από τη γερμανική νομοθεσία» έγραψε η Zeit, επικαλούμενη αξιωματούχο της BND. Πηγές των γερμανικών υπηρεσιών υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, η υπηρεσία σταμάτησε την επιτήρηση του Διαδικτύου για λογαριασμό της NSA.

Νέες πληροφορίες για τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών και την απόκρυψή της από την καγκελαρία είδαν το φως της δημοσιότητας χάρη στις εργασίες της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για την ΝSA. Τα πρακτικά των εργασιών της επιτροπής έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα WikiLeaks. «Παρά το γεγονός ότι πολλές συνεδριάσεις της επιτροπής είναι τυπικά δημόσιες, στην πράξη περιορίζονται οι δυνατότητες της κοινής γνώμης να κατανοήσει τι συμβαίνει, καθώς τα πρακτικά παραμένουν κρυφά, η ηχογράφηση απαγορεύεται και οι δημοσιογράφοι επιτηρούνται με επιθετικό τρόπο από την αστυνομία», ανέφερε η WikiLeaks, δημοσιεύοντας 1.380 σελίδες από τις καταθέσεις 34 μαρτύρων, περιλαμβανομένων και 13 κρυφών μαρτύρων που εργάζονται για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών BND.

Η επιτροπή ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο την έρευνα όσων αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις της NSA εναντίον Γερμανών πολιτών και της καγκελαρίου Μέρκελ. Το σκάνδαλο έχει επανέλθει, καθώς έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε προσέφεραν στη Γερμανία «σύμφωνο μη κατασκοπείας», όπως είχε ισχυριστεί η Μέρκελ στον απόηχο των αποκαλύψεων. Σάλο προκάλεσε, επίσης, η αποκάλυψη ότι η BND παρακολουθούσε και γερμανικούς στόχους για λογαριασμό της NSA. Τη Δευτέρα η καγκελάριος υπερασπίστηκε τους συνεργάτες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή