Αποκοιμήθηκε και οδηγήθηκε στο απόσπασμα

Αποκοιμήθηκε και οδηγήθηκε στο απόσπασμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Τον υπουργό Αμυνας της Βόρειας Κορέας καταδίκασε να εκτελεστεί σε πεδίο βολής με αντιαεροπορικό πυροβόλο ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, γεγονός που συνέβη στις αρχές Μαΐου.

Την είδηση αυτή ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) στο Κοινοβούλιο της χώρας. Ο στρατηγός Χιον Γιονγκ Τσολ φέρεται να κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, έχοντας παρακούσει τις εντολές του ηγέτη, αλλά και γιατί αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρίστατο ο νεαρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας.

Την εκτέλεσή του παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Αγνωστο παραμένει, όμως, πώς η NIS εξασφάλισε τις πληροφορίες, ενώ η εξακρίβωση της είδησης καθίσταται αδύνατη από δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Ο αξιωματούχος της NIS, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή, υπογράμμισε ότι η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές και ότι η υπηρεσία είναι βέβαιη για την ακρίβειά της», είπε ο βουλευτής Σιν Κιουνγκ Μιν, μέλος της επιτροπής αντικατασκοπείας του Κοινοβουλίου και στέλεχος του κόμματος Νέα Πολιτική Συμμαχία για τη Δημοκρατία, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Σε πεδίο βολής

Η NIS υποστηρίζει ότι ο 66χρονος Χιον εκτελέσθηκε σε πεδίο βολής του κέντρου εκπαίδευσης της Κανγκόν, 22 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ. Αντί εκτελεστικού αποσπάσματος, χρησιμοποιήθηκε αντιαεροπορικό πυροβόλο ZPU-4.

Αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι είχαν καταγράψει τέτοια εκτέλεση στο ίδιο πεδίο βολής τον περασμένο Οκτώβριο, με το θύμα να τοποθετείται σε απόσταση 30 μέτρων από τις κάννες.

Το αντιαεροπορικό ZPU-4 διαθέτει τέσσερις κάννες και χρησιμοποιεί βλήματα διαμετρήματος 14,5 χιλιοστών. Πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για κινεζικό μοντέλο με πολύ μεγάλη ταχύτητα πυρός. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα του άτυχου στρατηγού θα δέχθηκε εκατοντάδες βλήματα σε ελάχιστο χρόνο, τα οποία θα διέλυσαν ολοσχερώς το σώμα του.

Ο εκτελεσθείς φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με αμυντικές επιλογές του Κιμ, κατά τη διάρκεια συσκέψεων του πολιτικού γραφείου, παραβαίνοντας πολλάκις σαφείς εντολές του ηγέτη. Η NIS εκτιμά ότι ο υπουργός συνελήφθη στα τέλη Απριλίου και εκτελέσθηκε τρεις ημέρες αργότερα, χωρίς δίκη.

Παρότι ο νοτιοκορεατικός Τύπος αρέσκεται να δημοσιεύει ιστορίες φρίκης σχετικά με τις εκκαθαρίσεις στις οποίες προβαίνει ο Κιμ, πολλές από αυτές έχουν διαψευσθεί κατά το παρελθόν. Το 2013, εφημερίδες της Νότιας Κορέας περιέγραφαν την «εκκαθάριση» του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν, Τζανγκ Σονγκ Τάεκ, γράφοντας ότι ο Τζανγκ είχε ριχτεί κυριολεκτικά σε σκυλιά, τα οποία τον κατασπάραξαν ζωντανό. Παρότι ο Τζανγκ όντως εκτελέσθηκε, η NIS ανακάλυψε ότι ο θείος του ηγέτη είχε εκτελεσθεί από συμβατικό εκτελεστικό απόσπασμα.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Αμυνας Χιον είχε ταξιδέψει στη Μόσχα, όπου μίλησε σε συνέδριο για θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Στις 20 Απριλίου, το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Βόρειας Κορέας εμφάνιζε τον Χιον σε κρατική γιορτή. Δέκα ημέρες αργότερα, ο υπουργός συρόταν ενώπιον του ιδιότυπου εκτελεστικού αποσπάσματος.

Παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι οι εκκαθαρίσεις αυτές υποδηλώνουν την ύπαρξη συνθηκών πολιτικής αστάθειας, άλλοι εκτιμούν ακριβώς το αντίθετο. «Πιστεύω ότι ο Κιμ ενισχύεται με τέτοιες κινήσεις, εξαφανίζοντας όσους δεν έχουν αποδειχθεί όσο πιστοί θα έπρεπε ή ακόμη και κάποιους -όπως μπορεί να συνέβη και με τον Χιον- που εξασφάλισαν την εύνοια κρίσιμων συμμάχων, όπως της Ρωσίας ή της Κίνας», λέει ο Αντρέι Λανκόφ, του Πανεπιστημίου Κουκμίν της Σεούλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή