Προς χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη

Προς χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η ευρωπαϊκή δύναμη που θα επιφορτιστεί με την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών θα επιχειρεί και στη Λιβύη «εφόσον λάβει τη σχετική έγκριση», ενώ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες», δηλαδή νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτά προβλέπει η στρατηγική που καταρτίζει η Ε.Ε. και η οποία θα τεθεί προς έγκριση τη Δευτέρα, σύμφωνα με διαρροή του εγγράφου στην Guardian.

Το έγγραφο εστιάζει στις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο. «Απαιτείται πλατιά γκάμα αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων δυνατοτήτων, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, ομάδες νηοψίας, αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες, αμφίβιες επιχειρήσεις, καταστροφές σε αέρα, γη και ξηρά και μονάδες των ειδικών δυνάμεων», αναφέρει το έγγραφο.

Στο προσχέδιο γίνεται μνεία και σε πιθανές επιχειρήσεις για την καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων των διακινητών στην ξηρά. Σε αυτές περιλαμβάνονται «ενέργειες κατά μήκος της ακτής, σε λιμάνια ή σημεία όπου αγκυροβολούν τα σκάφη των λαθροδιακινητών πριν χρησιμοποιηθούν». Το έγγραφο αναγνωρίζει τις πιθανότητες θανάτου αθώων, γράφοντας ότι «οι επιχειρήσεις εισπήδησης σε σκάφη με την παρουσία μεταναστών ενέχουν υψηλό κίνδυνο παράπλευρων απωλειών, περιλαμβανομένης απώλειας ζωών». Το έγγραφο περιέχει πληροφορίες των ιταλικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να διακινδυνεύσουν το ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία κυμαίνεται στις 200.000.

Η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει τονίσει ότι κανένας από όσους διασώζονται στη θάλασσα δεν θα επαναπροωθείται στη Λιβύη χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αυτό προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

«Διαφωνώ με την πρόταση της κ. Μογκερίνι», έγραψε χθες η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι. «Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους». Η κ. Μέι επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος στο πανευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή μεταναστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή