Απειλούν να καταστρέψουν την Παλμύρα οι τζιχαντιστές

Απειλούν να καταστρέψουν την Παλμύρα οι τζιχαντιστές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που επαίρονται ότι κατέστρεψαν αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ απείλησαν την Πέμπτη να καταστρέψουν την Παλμύρα, έναν αρχαιολογικό χώρο-κόσμημα στη συριακή έρημο που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Η Παλμύρα απειλείται", δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. "Η μάχη μαίνεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, αφότου το ΙΚ κατέλαβε όλα τα φυλάκια του στρατού μεταξύ της αλ-Σούχνα και της Παλμύρας", διευκρίνισε.

Στην πόλη υπάρχουν τα μνημειώδη ερείπια μιας μεγάλης πόλης η οποία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της αρχαιότητας και η αξία της είναι ανεκτίμητη. Η αρχιτεκτονική της ενώνει, σύμφωνα με την Unesco, τις ελληνορωμαϊκές τεχνοτροπίες με τις τοπικές παραδόσεις και τις περσικές επιρροές.

Ο Ταλάλ Μπαραζί, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς όπου υπάγεται η Παλμύρα, δήλωσε ότι μετά την πτώση της αλ-Σούχνα, 1.800 οικογένειες κατέφυγαν προς την Παλμύρα όπου υπάρχουν τρία κέντρα υποδοχής.

Από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, στις μάχες σε αυτή την περιοχή έχουν σκοτωθεί 110 άνθρωποι, από τους οποίους 70 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους έξι αξιωματικοί, καθώς και 40 τζιχαντιστές, μεταξύ τους δύο διοικητές. Ο ένας από τους τελευταίους είχε πραγματοποιήσει την επίθεση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Βίντεο που αναρτήθηκε πριν από έναν μήνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τους τζιχαντιστές του ΙΚ να καταστρέφουν με μπουλντόζες, κασμάδες και εκρηκτικά τον αρχαιολογικό χώρο της ιρακινής πόλης Νιμρούντ, ένα στολίδι της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.

Είχαν ήδη καταλάβει τη Χάτρα -πόλη της ρωμαϊκής περιόδου ηλικίας 2.000 ετών- και το μουσείο της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

"Οι λεηλασίες και καταστροφές αρχαιολογικών χώρων έφθασαν σε πρωτοφανή κλίμακα" φέτος, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Κάιρο. Το ΙΚ "χρησιμοποιεί τις καταστροφές αυτές ως πολεμική τακτική για να τρομοκρατεί τον πληθυσμό", διευκρίνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή