Ιρανική «παρενόχληση» εναντίον πλοίου στα Στενά του Ορμούζ

Ιρανική «παρενόχληση» εναντίον πλοίου στα Στενά του Ορμούζ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Προειδοποιητικά πυρά μπροστά στην πλώρη εμπορικού πλοίου με σημαία Σιγκαπούρης στα διεθνή χωρικά ύδατα ανοικτά των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, έριξαν πέντε ιρανικά ταχέα σκάφη, σε μία προσπάθεια να υποχρεώσουν τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο CNN, πέντε ταχέα σκάφη, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι επίλεκτες ναυτικές δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, προσέγγισαν το εμπορικό πλοίο «Alpine Eternity» και έβαλαν εναντίον του. Ο κυβερνήτης ανέκρουσε αμέσως πορεία, για να επιστρέψει στα χωρικά ύδατα των Εμιράτων. Την ίδια ώρα, τρεις ακταιωροί απέπλεαν από το Ντουμπάι, για να συνοδεύσουν το σιγκαπουριανό εμπορικό.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία, που βρίσκονταν σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το περιστατικό, δεν δέχθηκαν κλήση για βοήθεια από τον κυβερνήτη του σιγκαπουριανού πλοίου.

Η επίθεση των ιρανικών πλοίων οξύνει την ένταση στα Στενά του Ορμούζ, όπου πριν δύο εβδομάδες αμερικανικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καταλήφθηκε από την ιρανική ακτοφυλακή και οδηγήθηκε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Ο απόπλους του επετράπη τρία 24ωρα αργότερα.

Η επίθεση συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής, που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ, προσκαλώντας σε αυτή τους ηγέτες των κρατών του Κόλπου, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να στηρίξουν τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, η ψύχραιμη ανάλυση του καθηγητή Μαρκ Βαλένσια, του Πανεπιστημίου του Χάικου της Κίνας, που καταδικάζει την όξυνση, την οποία επέλεξαν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Ο καθηγητής Βαλένσια επισημαίνει ότι η αθρόα χρήση όρων, όπως «κατάληψη», «ομηρεία» και «πειρατεία», αναφορικά με το περιστατικό της 28ης Απριλίου, όταν ιρανικά σκάφη υποχρέωσαν το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ να ελλιμενισθεί στο Μπαντάρ Αμπάς, προσέδωσαν πολεμικούς τόνους σε μία κατ’εξοχήν διπλωματική διένεξη. Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη σύμβαση του 1982, που ορίζει ότι ένα κράτος δικαιούται να ορίζει τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή του. Το Ιράν, που στηρίζει -αν και δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση- θεωρεί έτσι ότι ο δίαυλος ναυσιπλοΐας των Στενών του Ορμούζ διέρχεται από τα χωρικά του ύδατα.

«Τέτοια ατμόσφαιρα αμοιβαίας καχυποψίας και οξυμένης πολεμοχαρούς ρητορικής είναι αυτή που οδήγησε στην τραγική ενέργεια του 1988. Τη χρονιά εκείνη, το αμερικανικό αντιτορπιλικό "Βενσέν" κατέρριψε με πύραυλο ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος Airbus, προκαλώντας το θάνατο των 290 επιβαινόντων και δηλητηριάζοντας περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών», γράφει ο καθηγητής Βαλένσια.

Αλλη άποψη εκφράζει, όπως αναμενόταν, ο Τύπος του Ντουμπάι, με την αγγλόφωνη εφημερίδα «Χαλίτζ Τάιμς», να τιτλοφορεί εκτενές της άρθρο «Το Ιράν αποτελεί απειλή για τα Στενά του Ορμούζ».

Ο αρθογράφος, εκφράζοντας την αγωνία των ηγεσιών των Εμιράτων απέναντι σε ενδεχόμενη εξομάλυνση των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων, κατηγορεί το καθεστώς της Τεχεράνης, υπενθυμίζει ότι οι Ιρανοί έχουν τελειοποιήσει τις μεθόδους ναυτικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια του «Πολέμου των Δεξαμενοπλοίων» του 1984-88, αξιοποιώντας ευέλικτη επιθετική τακτική, χάρη σε αεροσκάφη, ταχέα σκάφη, εντατική ναρκοθέτηση και συστοιχίες πυραύλων εδάφους-θαλάσσης από βάσεις στις ιρανικές ακτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή