Η καταστροφική προέλαση του ISIS προς την Παλμύρα

Η καταστροφική προέλαση του ISIS προς την Παλμύρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσταση βολής από τις μεγαλοπρεπείς αρχαιότητες της Παλμύρας βρίσκονται οι ένοπλοι εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους», απειλώντας τις περίτεχνες κολώνες, τους τάφους και τους αρχαίους ναούς, που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., με ολοκληρωτική καταστροφή και σύληση. Το «Ισλαμικό Κράτος» ευθύνεται ήδη για την καταστροφή μεγάλων τμημάτων των αρχαιολογικών χώρων της Νινευής, της Νιμρούντ και της Χάτρα στο Ιράκ. Οι ηγέτες των εξτρεμιστών αποκηρύσσουν την προ-ισλαμική τέχνη ως ειδωλολατρική, ενώ πωλούν τα πιο εύκολα στη μεταφορά τεχνουργήματα ώστε να χρηματοδοτήσουν τη βίαιη εκστρατεία τους. Η μάχη της Πέμπτης έλαβε χώρα μόλις ένα μίλι μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, που αποτελεί σταυροδρόμι ανάμεσα στην ελληνική, τη ρωμαϊκή, την περσική και την ισλαμική κουλτούρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής περιέγραψαν μια κατάσταση χάους, αφού πολλοί προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις. Σύμφωνα με έναν στρατιώτη των κυβερνητικών δυνάμεων, μεγάλος αριθμός στρατιωτών της κυβέρνησης σκοτώθηκε στα ανατολικά και τα βόρεια της πόλης από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». «Οι άνθρωποι φοβούνται· μένουμε σπίτι και ακούμε δυνατούς θορύβους από έξω, αλλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Μοχάμαντ, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος. Οπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Βρετανία, πολίτες έχουν σκοτωθεί και κάποιοι αποκεφαλίσθηκαν στην πόλη Σούκχνα. «Αν το “Ισλαμικό Κράτος” εισβάλει στην Παλμύρα, αυτό θα σημάνει την καταστροφή της», είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, ο επικεφαλής για τις αρχαιότητες στη Συρία. «Θα είναι μια διεθνής καταστροφή», τόνισε ο ίδιος. Η προέλαση των εξτρεμιστών στην Παλμύρα τους δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην ανατολική επαρχία Ντεΐρ αλ Ζουρ.

Ο στρατιώτης του κυβερνητικού στρατού που υπηρετεί στη μονάδα της Παλμύρας είπε ότι οι παγιδευμένοι στη Σούκχνα σύντροφοί του τον κάλεσαν για βοήθεια καθώς δέχονταν επίθεση. «Μπορούσα να ακούσω τον φόβο στη φωνή τους ― είχαν ξεμείνει από σφαίρες», δήλωσε. Αργότερα είδε τις ταυτότητες φίλων του δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» που συμμετείχαν στη μάχη. Ο Καλέντ αλ Χόμσι, αντικυβερνητικός ακτιβιστής, που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, σχολίασε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας απειλήθηκε και καταστράφηκε από όλες τις πλευρές της συριακής σύγκρουσης. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν απομακρύνει τα μικρότερα αντικείμενα από το μουσείο, προετοιμαζόμενοι για μια επίθεση, αλλά δεν έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την κατάσταση απέναντι στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή