Δυσαρέσκεια Ινδονησίας, Μαλαισίας για πρόσφυγες Μιανμάρ

Δυσαρέσκεια Ινδονησίας, Μαλαισίας για πρόσφυγες Μιανμάρ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ατσεχ της Ινδονησίας έφτασαν περίπου 800 Ροχίνγκια μουσουλμάνοι πρόσφυγες από τη Μιανμάρ την Παρασκευή, οι οποίοι περισυλλέχθηκαν από ψαράδες ανοιχτά της ακτής. Δύο άλλα πλοιάρια με πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς την Ινδονησία στάλθηκαν πίσω στη θάλασσα, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για τη διάσωση των χιλιάδων επιβατών που προσπαθούν να διαφύγουν της δίωξης που τους ασκείται στη χώρα τους. Περίπου 2.500 Ροχίνγκια έχουν αποβιβασθεί στα δυτικά της Ινδονησίας και στα βόρεια της Μαλαισίας την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ομάδας διάσωσης, το πλοίο με τους 800 πρόσφυγες βυθιζόταν. Καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στους επιβαίνοντες, με αποτέλεσμα πολλοί να φέρουν τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Οι ινδονησιακές και ταϊλανδικές αρχές άφησαν στη θάλασσα ένα πλοιάριο και μία ξύλινη βάρκα με εκατοντάδες παιδιά. «Αυτοί που επέβαιναν στο πλοίο δεν ήθελαν να έρθουν στην Ταϊλάνδη, οπότε τους δώσαμε τροφή, φάρμακα, καύσιμα και νερό», σχολίασε ο Ταϊλανδός λοχαγός Βεραπόνγκ Νακπρασίτ. «Κάναμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον και δεν ήταν απομάκρυνση εφόσον δεν ήθελαν να έρθουν εδώ», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν από τις τοπικές κυβερνήσεις να εκπληρώσουν το χρέος τους και «να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά». Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν Οτσα, που διοργάνωσε περιφερειακή συνάντηση στις 29 Μαΐου, τόνισε ότι η χώρα του δεν διαθέτει τους πόρους για να φροντίσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Οι Ταϊλανδοί και οι Μαλαισιανοί δυσαρεστούνται από την έλευσή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή