Η ΠΓΔΜ αντιμέτωπη με σκάνδαλα και βία

Η ΠΓΔΜ αντιμέτωπη με σκάνδαλα και βία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σχεδόν σουρεαλιστικό σκάνδαλο που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες υποκλαπείσες συνομιλίες έχει πρωταγωνιστές ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους των Σκοπίων οι οποίοι συζητούν τα πάντα: από νοθεία μέχρι τη συγκάλυψη δολοφονιών. Δύο υπουργοί και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν. Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας την απομάκρυνση της δεξιάς κυβέρνησης. Και το περασμένο Σαββατοκύριακο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, μια αιφνίδια έξαρση της βίας άφησε πίσω της οκτώ αστυνομικούς και 14 «τρομοκράτες» νεκρούς, αλλά και πολλούς άλλους να αναρωτιούνται «γιατί» και «γιατί τώρα». Η ΠΓΔΜ είναι μια χώρα με το μέγεθος του Βερμόντ και πληθυσμό δύο εκατομμύρια κατοίκους, καθώς κι ένα αυξανόμενο εθνικιστικό ταμπεραμέντο, αλλά και μια ιστορία μόλις 24 ετών, έτοιμη να διαλυθεί.

Αν κάποτε θεωρούνταν φωτεινό παράδειγμα μεταξύ των πρώην κομμουνιστικών κρατών, η ΠΓΔΜ έχει την τελευταία δεκαετία διολισθήσει σε μια αυταρχική διακυβέρνηση υπό ένα κόμμα που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου, ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας, ελέγχει τη Δικαιοσύνη και κάποια στιγμή απέπεμψε την αντιπολίτευση από το Κοινοβούλιο. Καθώς η χώρα με την εκρηκτική πληθυσμιακή σύνθεση βρίσκεται στο σταυροδρόμι αναρίθμητων βαλκανικών συγκρούσεων και κατά μήκος μιας δυνάμει διαδρομής ενός προτεινόμενου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, οι δυτικές κυβερνήσεις παρακολουθούν με προσοχή τα γεγονότα και τη σταθερή ροή φημών και θεωριών συνωμοσίας.

«Οι άνθρωποι δεν γελούν με αυτές τις θεωρίες εδώ στα Βαλκάνια. Εχουν μάθει να τις παίρνουν σοβαρά», εξηγεί ο Μάρκο Τροσανόφσκι, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία Societas Civilis, μιας ΜΚΟ με έδρα τα Σκόπια.

Σε μια έκρηξη εθνικιστικής ενέργειας ο πανίσχυρος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι επιδόθηκε σε ένα τεράστιο κατασκευαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο οι προσπάθειές του ανασχέθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα. Επί τρεις μήνες η αριστερή αντιπολίτευση δημοσιοποιεί σειρά ηχογραφημένων συνομιλιών (670.000 συνομιλίες που ηχογραφήθηκαν μεταξύ 2007 και 2013), οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο από «πατριώτες δημοσίους υπαλλήλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή