Ν. Πόποσκι: Επικίνδυνα τα περί μεγάλων εθνών

Ν. Πόποσκι: Επικίνδυνα τα περί μεγάλων εθνών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η αιματηρή συμπλοκή στο Κουμάνοβο να αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων στα Σκόπια; Το βέβαιο είναι ότι έχει φορτίσει την ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα και, καθώς δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, τροφοδοτεί την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που για σήμερα, Κυριακή, καλεί τους πολίτες της χώρας σε δυναμική αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο μέγας φόβος όλων είναι μήπως τα γεγονότα στο Κουμάνοβο ηλεκτρίσουν τις διεθνοτικές σχέσεις. Επ’ αυτού μιλάει στην «Κ», ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι. Ο κ. Πόποσκι χαρακτηρίζει ανεύθυνες και επικίνδυνες τις θεωρίες περί μεγάλων εθνών και μεγάλων χωρών, όταν τον ρωτάμε για τα περί «Μεγάλης Αλβανίας».

– Ανησυχείτε, κ. υπουργέ, μήπως τα γεγονότα στο Κουμάνοβο επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα σας;

– Είναι αρκετά πιθανό, ένας από τους στόχους της τρομοκρατικής ομάδας να ήταν, μέσω των επιθέσεων, να καταστρέψουν τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν καμιά στήριξη. Οι πολίτες και ουσιαστικά όλοι οι πολιτικοί παράγοντες αντέδρασαν κατάλληλα στην απειλή.

Αποσταθεροποίηση

– Eχει η κυβέρνησή σας στοιχεία ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας σας και –αν ναι– από ποιους;

– Θα ήταν μοναδική περίπτωση εάν δεν υπήρχε κανείς που να επιθυμούσε να υπάρξει αποσταθεροποίηση. Υπάρχουν πάντα παράγοντες που επιθυμούν να δημιουργήσουν χάος και τελικώς να επωφεληθούν από αυτό. Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και στα Βαλκάνια δεν θέλουν αυτό να συμβεί. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον κανενός. Εάν η συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι αποτελεσματική, η ειρήνη και η σταθερότητα δεν μπορούν να διαταραχθούν.

– Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους υποπτεύονται ή υποστηρίζουν ανοιχτά ότι το αιματηρό επεισόδιο ήταν σκηνοθετημένο από την κυβέρνησή σας, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το θέμα των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης, που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στην πολιτική ζωή της χώρας σας;

– Εάν κάποιος δει τις απώλειες από τη σύγκρουση με την τρομοκρατία στις συνοικίες στο Κουμάνοβο, τότε γίνεται σαφές ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί προσεγγίζουν την τρέλα. Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σοβαρό, ώστε κάποιος να κάνει πλάκα μ’ αυτό ή να το εκμεταλλευτεί.

– Συμμερίζεστε τους φόβους ότι δηλώσεις όπως αυτές Αλβανών ηγετών περί «Μεγάλης Αλβανίας», μπορεί να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες τα δυτικά Βαλκάνια ή τους θεωρείτε υπερβολικούς;

– Κάθε δήλωση ή φλερτ με θεωρίες για μεγάλες χώρες ή έθνη και ως συνέπεια ο επανασχεδιασμός των συνόρων είναι πράγματα ανεύθυνα και επικίνδυνα. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι κανείς στα Βαλκάνια θα είχε όφελος τελικά από την προώθησή τους. Πιστεύω πως είναι προτιμότερο να εστιάσουμε στην καλύτερη εκπαίδευση, στην ενσωμάτωση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους, σε όλη την περιοχή. Τίποτα απ’ αυτά δεν εξαρτάται από τις εθνότητες. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο όλων εμάς που ζούμε εδώ. Αν δεν τακτοποιήσουμε αυτόν τον «φάκελο», θα αφήσουμε περισσότερο χώρο για τους εξτρεμιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή