Ρωσία και Κίνα έρχονται πιο κοντά

Ρωσία και Κίνα έρχονται πιο κοντά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική προσέγγιση πραγματοποιείται επ’εσχάτων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, με τις πάλαι ποτέ αντίπαλες υπερδυνάμεις να πραγματοποιούν κοινές ναυτικές ασκήσεις και να υπογράφουν μυστικές συμφωνίες «μη επίθεσης στον κυβερνοχώρο».

Υστερα από 55 χρόνια ιδεολογικής και γεωστρατηγικής αντιπαλότητας, που προκάλεσε ακόμη και πολέμους δι’ αντιπροσώπου, όπως στην περίπτωση της Ινδίας και του Πακιστάν, στην Καμπότζη και στο Βιετνάμ, Πεκίνο και Μόσχα συνειδητοποίησαν ότι τα κοινά τους συμφέροντα επιτάσσουν συνεννόηση.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, με πολλά κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας να επιδιώκουν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και η απενοχοποίηση του ιαπωνικού εθνικισμού, όπως αυτός εκφράζεται από την κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε, έπεισαν τη Ρωσία και την Κίνα να ξεπεράσουν τις έριδες του παρελθόντος, ριζωμένες καθώς ήταν σε παρωχημένες ιδεολογικές διαφορές.

Η ρήξη ΕΣΣΔ – Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας οριστικοποιείται στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960, με τον Μάο Τσε Τουνγκ να την επιτυγχάνει, χρησιμοποιώντας τυπικά κινεζικές μεθόδους. Τον Ιούνιο του 1960, ο Μάο, υιοθετώντας τη μέθοδο του Λούθηρου που θυροκόλλησε τις Θέσεις του στη θύρα του ναού των Αγίων Πάντων της Βιτεμβέργης, δημοσιεύει στη «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου επικριτικό άρθρο για το Κομμουνιστικό Κόμμα της ΕΣΣΔ με τίτλο «Ζήτω ο Λενινισμός».

Σε αυτό, ο «Τιμονιέρης» καταγγέλλει τη σοβιετική ηγεσία για παρέκκλιση από τις λενινιστικές αρχές και για αποικιακή αντίληψη στις σχέσεις του με τα αδελφά κόμματα της Ασίας. Δύο χρόνια αργότερα, ο Μάο επανέρχεται με επιστολή προς το Κρεμλίνο με την ξεκάθαρα «λουθηρανική» επικεφαλίδα: «25 Σημεία», την οποία συνοδεύει λίγες ημέρες αργότερα με επίσημη ανακοίνωση για «έκπτωση του Κ.Κ. ΕΣΣΔ» από την πρωτοκαθεδρία του Μαρξισμού-Λενινισμού, ρόλο τον οποίο αναλαμβάνει το Κ.Κ. Κίνας.

Η ρήξη στις σχέσεις των δύο σοσιαλιστικών υπερδυνάμεων κορυφώνεται στα πεδία πολέμου του Βιετνάμ και της Καμπότζης, με τη Μόσχα να στηρίζει το καθεστώς του Ανόι και την Κίνα να επιλέγει τους Ερυθρούς Χμερ. Ανάλογη στάση τηρούν οι δύο χώρες και στη διένεξη Ινδίας-Πακιστάν, με το Πεκίνο να βοηθά ενεργά το Ισλαμαμπάντ στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι σύγχρονες προκλήσεις, όμως, καθώς και η αμερικανική αλαζονεία των τελευταίων δύο δεκαετιών έπεισαν τους δύο πρώην αντιπάλους να πραγματοποιήσουν ουσιαστική προσέγγιση.

Στη Μεσόγειο

Την εβδομάδα αυτή, Ρωσία και Κίνα πραγματοποιούν κοινά ναυτικά γυμνάσια σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Δύο κινεζικές φρεγάτες κι ένα πλοίο ανεφοδιασμού θα συνδυαστούν με ρωσική μοίρα, για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις νηοψίας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, συνοδεία νηοπομπής, πετρέλευση εν πλω και ασκήσεις αποτροπής με πραγματικά πυρά.

Την Πέμπτη, η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε αποκλειστική πληροφορία, σύμφωνα με την οποία Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν μυστική συμφωνία 12 σελίδων, υποσχόμενες να μην εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις η μία εναντίον της άλλης.

Το σύμφωνο περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών, υποδομών ηλεκτρονικής δίωξης και τεχνογνωσίας, με σκοπό την πρόληψη κάθε μελλοντικής επίθεσης, που θα είχε στόχο «την αποσταθεροποίηση της εσωτερικής πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής ατμόσφαιρας», τη «διατάραξη της δημόσιας τάξης» ή την «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή