ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρούντι: Δημόσια εμφάνιση του προέδρου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

mpoyroynti-dimosia-emfanisi-toy-proedroy-meta-to-apotychimeno-praxikopima-2083619

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, μετά την απόπειρα ανατροπής του με πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα, έκανε την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Ενκουρουνζίζα, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο που συνιστούν οι ένοπλοι ισλαμιστές από τη Σομαλία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ενκουρουνζίζα, ο οποίος δεν είχε θεαθεί στην πρωτεύουσα επί μέρες, δεν αναφέρθηκε στην κρίση που βιώνει η χώρα του, αλλά δήλωσε "εξαιρετικά ανήσυχος" από την απειλή που συνιστά η ένοπλη οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

"Λαμβάνουμε πολύ στα σοβαρά την απειλή της Αλ Σαμπάμπ", είπε.

Το Μπουρούντι, η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανακοίνωση του προέδρου να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι αντισυνταγματική και μετά την ανακοίνωσή του ακολούθησαν σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σχετικά με την Αλ Σαμπάμπ, ο Ενκουρουνζίζα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, το Μπουρούντι συμμετέχει με δυνάμεις του στην ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής΄Ενωσης που μάχεται κατά της Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία.

Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Κένυα και στην Ουγκάντα, οι οποίες επίσης συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή.