Αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Γκρούεφσκι

Αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Γκρούεφσκι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Αποφασισμένοι να παραμείνουν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης των Σκοπίων «όσο χρειαστεί» εμφανίστηκαν χθες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν καταυλισμό μετά τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση της Κυριακής. Ως απάντηση, η κυβέρνηση του συντηρητικού Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε χθες το βράδυ τους οπαδούς της «και όσους ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της χώρας» σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση μπροστά στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Η πίεση προς τον Γκρούεφσκι έχει ανεβεί κατακόρυφα από τον Ιανουάριο, όταν το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε να δίνει στη δημοσιότητα προϊόντα υποκλοπής που εκθέτουν την κυβέρνηση Γκρούεφσκι σε κατηγορίες αντιδημοκρατικών πρακτικών, συγκάλυψης εγκλημάτων και μαζικών παρακολουθήσεων.

Ο Ζάεφ, ο οποίος δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των περυσινών βουλευτικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη συναπτή νίκη του Γκρούεφσκι ήταν προϊόν «απειλών, εκβιασμών και μαζικής αγοράς ψήφων», ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης. H συνάντηση, χθες, των δύο ανδρών καθώς και των ηγετών των δύο κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, με τη μεσολάβηση ξένων πρεσβευτών, δεν κατέληξε σε καμία πολιτική λύση.

Ο 44χρονος Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι οι διαρροές σε βάρος του και οι διαδηλώσεις είναι μέρος σχεδίου ξένων κέντρων για την ανατροπή του. Πιο σαφής προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δήλωση την περασμένη εβδομάδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η άποψη της Ρωσίας

«Δεν μπορώ να κρίνω οριστικά, αλλά αντικειμενικά, αυτά τα συμβάντα εκτυλίσσονται την ώρα που οι αρχές της (ΠΓΔΜ) έχουν αρνηθεί να προσχωρήσουν στην πολιτική κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και την ώρα που τα Σκόπια υποστήριξαν ενεργά τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού αερίου Turkish Stream, στον οποίο εναντιώνονται πολλοί στις Βρυξέλλες και αλλού» δήλωσε ο Λαβρόφ. Ρώσοι παρατηρητές εγγράφουν τις διαδηλώσεις στο πλαίσιο των «πολύχρωμων» επαναστάσεων της ανατολικής Ευρώπης και αναμένουν ποιο χρώμα ή ποιο λουλούδι θα επιλεγεί για να συμβολίσει το «αυθόρμητο» ξέσπασμα.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτή που στερείται αυθορμητισμού είναι η κυβερνητική κινητοποίηση, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει τρόπους πειθαναγκασμού των υποστηρικτών της, προκειμένου να παραστούν στη διαδήλωση. Ως χθες το βράδυ δεν ήταν σαφής ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στη φιλοκυβερνητική διαδήλωση, ούτε αν οι φράκτες που είχαν ανεγερθεί κράτησαν χωριστά τους φιλοκυβερνητικούς από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

«Κύριος στόχος είναι να δώσουμε στους πολίτες που αντιτίθενται στην αποσταθεροποίηση τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους» υποστήριξε το στέλεχος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Ιλιτζα Ντιμόφσκι. Η κυβέρνηση αρχικά αρνείτο το περιεχόμενο των διαρροών. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η υπόθεση υποχρέωσε σε παραίτηση δύο υπουργούς και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

«Η νύχτα πέρασε καλά. Θα μείνω εδώ μέχρι να παραιτηθεί ο Γκρούεφσκι» δήλωσε χθες ο 38χρονος διαδηλωτής, Σίμε Καρντανόφσκι, ένας από τους περίπου 100 που διανυκτέρευσαν στη νησίδα πρασίνου ακριβώς μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στα Σκόπια.

Η σημασία των σημαιών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της αιματοχυσίας της περασμένης εβδομάδας, είχε η παρουσία αλβανικών σημαιών, πλάι στις σλαβομακεδονικές στη διαδήλωση. Το ερώτημα σχετικά με τις σημαίες είναι αν αποτελούν ένδειξη της κοινής αντίθεσης Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Περίπου το ένα τέταρτο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί, ενώ η μεικτή πόλη Κουμάνοβο έγινε την περασμένη εβδομάδα πραγματικό πεδίο μάχης ανάμεσα σε ένοπλη συμμορία Αλβανών και Σλαβομακεδόνων αστυνομικών, από την οποία βρήκαν τον θάνατο 18 άνθρωποι. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή που επελέγη για την αστυνομική επιχείρηση είναι «ύποπτη», λόγω της πίεσης, την οποία δέχεται ο Γκρούεφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή