Το Ραμάντι υπό την εξουσία του ISIS

Το Ραμάντι υπό την εξουσία του ISIS

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη ήττα από τα μέσα του 2014 δέχθηκε εχθές ο ιρακινός στρατός, ύστερα από την κατάληψη του Ραμάντι από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», ενάντια στους οποίους ετοιμάζονται να επιτεθούν 3.000 Σιίτες μαχητές, καθώς η Βαγδάτη θα επιχειρήσει την ανακατάληψη της πόλης. Σύμφωνα με μάρτυρες και αξιωματούχους του στρατού, οι εξτρεμιστές προετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο σύγκρουσης, αφού έχουν ήδη κινηθεί με τεθωρακισμένα οχήματα προς τη βάση των σιιτών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν 25 αεροπορικές επιδρομές από την Κυριακή, με στόχο μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ. Αυτοκίνητα και θέσεις μάχης καταστράφηκαν σε έξι επιδρομές κοντά στην αλ-Χασάκα της Συρίας τη Δευτέρα, ενώ κτίρια και οχήματα χτυπήθηκαν στο Ραμάντι, τη Φαλούτζα και το όρος Σιντζάρ στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια 19 αεροπορικών επιδρομών.

Οι σιίτες μαχητές, γνωστοί με το όνομα «Χασίντ Σααμπί» (Λαϊκή Κινητοποίηση) έλαβαν την Κυριακή διαταγή να κινηθούν προς το Ραμάντι, στην επαρχία Ανμπάρ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, αποφάσισε να αξιοποιήσει τους εξοπλισμένους και ικανούς μαχητές, ώστε να εξαπολύσει μία άμεση αντεπίθεση, αλλά με την πιθανότητα η παρουσία τους να συμβάλει περισσότερο στην ενίσχυση της σεκταριστικής βίας. Το Ραμάντι κατοικείται κυρίως από σουνίτες μουσουλμάνους που αντιδικούν με τους σιίτες. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί, όμως να λειτουργήσει κατευναστικά. Περίπου 500 άτομα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και έως και 8.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του διοικητή της περιοχής. Το «Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε άρματα μάχης και ότι σκότωσε δεκάδες «αποστάτες», αναφερόμενο στους στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες στο Ραμάντι είπαν ότι πτώματα αστυνομικών και στρατιωτών βρίσκονταν διεσπαρμένα σε κάθε δρόμο της πόλης.

Η πτώση του Ραμάντι αποτελεί μία σκληρή υπενθύμιση της πραγματικότητας για την Ουάσιγκτον, αφού σύμφωνα με κάποιους αναλυτές αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατηγικής που περιορίζεται σε αεροπορικές επιδρομές και εγκαταλείπει τον ιρακινό στρατό που μάχεται στο έδαφος. Ο Κουασίμ αλ Φαχντάουι, υπουργός της ιρακινής κυβέρνησης, τόνισε ότι ο ιρακινός στρατός στερείται επαγγελματισμού, εκπαίδευσης και πειθαρχίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και έναν μικρότερο αριθμό μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως ανέφερε ένας Ιρακινός ταγματάρχης που πολέμησε στο Ραμάντι, οι κυβερνητικές δυνάμεις έλαβαν διαταγές να ανασυνταχθούν, αλλά οι στρατιώτες ήταν εξαντλημένοι και με πεσμένο ηθικό.

Η άποψη των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την πεποίθησή ότι η κατάληψη του Ραμάντι θα αντιστραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά σίγουρα θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να πάρουν πίσω το Ραμάντι», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτζ. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το Ιράκ στη μάχη για την επανάκτηση της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων. «Η αποστολή στρατευμάτων θα επιφέρει πολλά άλλα προβλήματα» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του στρατού. «Αυτό που χρειάζεται είναι ο καθένας που είναι στο Ιράκ να το υπερασπιστεί και αυτοί πρέπει να είναι οι Ιρακινοί» τόνισε αξιωματούχος της κυβέρνησης. Τη βεβαιότητα ότι η πόλη θα «απελευθερωθεί» εξέφρασε και ανώτατος αξιωματούχος του Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή