Αμμοθύελλα προς όφελος ισλαμιστών

Αμμοθύελλα προς όφελος ισλαμιστών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξέσπασμα αμμοθύελλας εκμεταλλεύθηκαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους την περασμένη εβδομάδα εναντίον της πόλης Ραμάντι, τρέποντας σε άτακτη φυγή τα ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αμμοθύελλα δεν επέτρεψε στα αμερικανικά αεροσκάφη να επιχειρήσουν, στερώντας από τον ιρακινό στρατό το ανεκτίμητο πλεονέκτημα της αεροπορικής κάλυψης. Την ίδια στιγμή, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιούσαν σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα, ενώ εξαπέλυαν τη χερσαία επίθεσή τους εναντίον της στρατηγικά κρίσιμης πόλης Ραμάντι.

Αφού κόπασε η θύελλα, ισλαμιστές και κυβερνητικός στρατός μάχονταν σώμα με σώμα σε πολλές συνοικίες της πόλης, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση βομβαρδιστικών αεροσκαφών. «Η αμμοθύελλα εξουδετέρωσε την αποφασιστικής σημασίας αεροπορική κάλυψη του κυβερνητικού στρατού», λέει χαρακτηριστικά πρώην ανώτατος αξιωματούχος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το περιστατικό αποκαλύπτει τα όρια των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων, αλλά και τις αδυναμίες του ιρακινού στρατού, ο οποίος αδυνατεί να ενισχύσει και να ανεφοδιάσει τους άνδρες του κατά τη διάρκεια της μάχης, ιδιαίτερα όταν αυτοί επιχειρούν σε σουνιτικές περιοχές, όπως είναι η επαρχία Ανμπάρ και η πρωτεύουσά της, Ραμάντι.

Η σημασία της

Η κατάληψη της πόλης αποτελεί τη σημαντικότερη στρατιωτική επιτυχία του ΙΚ το 2015. Την ίδια στιγμή, οι ισλαμιστές απέκτησαν πρόσβαση σε μεγάλες αποθήκες οπλισμού, που περιλαμβάνουν φορητούς εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών και βαριά πολυβόλα, μέρος της αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ και της Ρωσίας προς τον ιρακινό κυβερνητικό στρατό.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, συνέστησε ψυχραιμία: «Η πτώση του Ραμάντι αποτελεί σημαντικό πλήγμα, το οποίο είναι λυπηρό, αλλά κοινό στον πόλεμο. Θα πρέπει τώρα να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για την ανακατάληψή της».

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται τώρα για μία ακόμη φορά άθελά της σε συμμαχία με την Τεχεράνη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, καθώς 3.000 σιίτες πολιτοφύλακες -υποστηριζόμενοι από το Ιράν- θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια ανακατάληψης της Ραμάντι. Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν την παροχή αεροπορικής κάλυψης στους πολιτοφύλακες, όσο οι επικεφαλής τους είναι Ιρακινοί αξιωματικοί και όχι Ιρανοί «σύμβουλοι».

Η ανακατάληψη του Ραμάντι δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση. Η πόλη, πρωτεύουσα και επίκεντρο της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ, είναι μεγαλύτερη από το Τικρίτ, ενώ η πυκνή της δόμηση δεν επιτρέπει τον από αέρος βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών. Η εκδίωξη των μαχητών του ΙΚ από την πόλη θα απαιτήσει ευρεία χερσαία επιχείρηση, με τον κίνδυνο αιματοχυσίας να παραμένει υπαρκτός.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι σιίτες πολιτοφύλακες θα εμφανισθούν σαν το ιππικό στα γουέστερν, για να σώσουν την κατάσταση. Η άφιξη σιιτών στην επαρχία Ανμπάρ μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την προπαγάνδα του ΙΚ, το οποίο θέλει να εμφανίζει την κυβέρνηση της Βαγδάτης ως ενεργούμενο του σιιτισμού», υποστηρίζει ο δραστηριοποιούμενος στο Ιράκ αναλυτής, Λάντον Σρόντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή