Γαλλία: Αθώοι δύο αστυνομικοί για τον θάνατο ανηλίκων το 2005

Γαλλία: Αθώοι δύο αστυνομικοί για τον θάνατο ανηλίκων το 2005

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθωώθηκαν σήμερα από το γαλλικό δικαστήριο οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι  κατηγορήθηκαν για μη παροχή βοήθειας σε πρόσωπο που διέτρεχε κίνδυνο, μετά τον θάνατο δύο νέων, σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, που στάθηκε αφορμή για ένα πρωτοφανές κύμα βίαιων ταραχών σε όλη τη Γαλλία.

Η δίωξη σε βάρος των δύο αστυνομικών –ενός άνδρα και μίας γυναίκας– ασκήθηκε μετά τον θάνατο, στις 27 Οκτωβρίου 2005, των Μπουνά Τραορέ, 15 ετών και Ζιέντ Μπενά, 17 ετών, από ηλεκτροπληξία μετά από καταδίωξή τους από την αστυνομία. Αν κρίνονταν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι κινδύνευαν να καταδικαστούν σε φυλάκιση 5 ετών και σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 75.000 ευρώ.

Συγγενείς των δύο νεαρών θυμάτων εξέφρασαν την οργή τους μετά την ανακοίνωση της απαλλαγής των δύο αστυνομικών. "Είναι σοκαριστικό!" είπε βγαίνοντας από το δικαστήριο ο δικηγόρος των δύο οικογενειών, ο Ζαν-Πιερ Μινιάρ. Από την πλευρά του, ο συνήγορος των δύο αστυνομικών, Ντανιέλ Μερσά, τόνισε ότι η αθώωσή τους αντικατοπτρίζει "αυτό που η υπεράσπιση υποστήριζε εξ αρχής".

Η τραγωδία για την οποία δικάζονταν οι δύο αστυνομικοί σημειώθηκε το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 2005, σε μια αστυνομική επιχείρηση στο Κλισί-σου-Μπουά, στα βόρεια του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια καταδίωξης υπόπτων ο αστυνομικός Σεμπαστιάν Γκαγεμέν είδε δύο "φιγούρες" να σκαρφαλώνουν στον φράχτη ενός νεκροταφείο και να μπαίνουν σε ένα αλσύλλιο όπου, πέντε μέτρα πιο πέρα, υπήρχε ένας τοίχος για να εμποδίζει την πρόσβαση σε ένα μετασχηματιστή της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF. "Αν μπουν στο χώρο της EDF θα πεθάνουν" είπε στον ασύρματο ο Γκαγεμέν. Η συνάδελφός του, Στεφανί Κλεν, που τότε ήταν ακόμη εκπαιδευόμενη, τον άκουσε αλλά δεν αντέδρασε ούτε κι εκείνη.

Τον θάνατο των δύο νέων ακολούθησαν τρεις εβδομάδες ταραχών, οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί ποτά στα προάστια των γαλλικών πόλεων. Η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί μάλιστα τότε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή