Eπιχειρήσεις στη Λιβύη από Ε.Ε. κατά διακινητών

Eπιχειρήσεις στη Λιβύη από Ε.Ε. κατά διακινητών

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. ενέκριναν χθες σχέδιο για την πάταξη, με στρατιωτικά μέσα, της διακίνησης ανθρώπων στη Μεσόγειο. Προκειμένου η ευρωπαϊκή «ναυτική δύναμη Μεσογείου» να επιχειρεί στα χωρικά ύδατα και στα λιμάνια της Λιβύης, απαιτείται άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία είναι άγνωστο πότε και αν θα χορηγηθεί.

Η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα χωριστούν σε τέσσερα στάδια. Για το πρώτο στάδιο (αναγνωριστικές επιχειρήσεις πάνω από τη Μεσόγειο) δεν απαιτείται ψήφισμα του ΟΗΕ. «Σκοπός μας είναι να καταστρέψουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών» είπε η Μογκερίνι.

H Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δεσμευθεί ότι θα αποστείλουν πολεμικά σκάφη, αν και στο Βερολίνο εκφράζονται κάποιοι προβληματισμοί.

«Μια τέτοια επιθετική επιχείρηση θεωρείται υπερβολική από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία» έγραψε χθες το περιοδικό «Spiegel». «Επιχειρήσεις στη Λιβύη, που είναι η σημαντικότερη χώρα διέλευσης, αποκλείονται από τη γερμανική οπτική».

Παράλληλα, εντονότατες διαφωνίες προξενούν τα σχέδια για κατανομή προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη (ποσοστώσεις). Η Iσπανία δήλωσε χθες την αντίθεσή της στα σχέδια, ενώ απορριπτική είναι η στάση της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή