Απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική στην Ασία

Απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική στην Ασία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περισυλλογή προσφύγων και μεταναστών από τη θάλασσα απαγόρευσαν οι ινδονησιακές Αρχές στους ψαράδες, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιο πλοίο βυθίζεται ή άτομα βρίσκονται στο νερό. Ο εκπρόσωπος του στρατού, Φουάντ Μπάσγια, διευκρίνισε ότι οι ψαράδες μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, καύσιμα και νερό στους επιβαίνοντες και να τους βοηθούν με την επισκευή των πλοίων τους, αλλά απαγορεύεται ρητά να τους φέρνουν στην ακτή, εφόσον αυτό συνιστά παράνομη είσοδο στην Ινδονησία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ψαράδες στο Ατσεχ καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπουν να σώσουν τους πρόσφυγες ακόμη και εάν πνίγονται. Χιλιάδες Ροχίνγκια μουσουλμάνοι που διώκονται στη Μιανμάρ και οικονομικοί μετανάστες από το Μπαγκλαντές παραμένουν στη θάλασσα, αποδέκτες της σκληρής αυτής μεταναστευτικής πολιτικής στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη έχουν ήδη κλείσει τα βόρεια θαλάσσια σύνορά τους.

Παρά τις αυστηρές αποφάσεις των κυβερνήσεων, οι πολίτες της Μαλαισίας και της Ινδονησίας προσπαθούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Οι Μαλαισιανοί, οι οποίοι είναι κυρίως μουσουλμάνοι, προσφέρουν χρήματα για τη σίτιση των προσφύγων και συλλέγουν ρούχα και φάρμακα για τα περισσότερα από 1.100 άτομα, τα οποία κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης. Οι Ινδονήσιοι ψαράδες έσωσαν τουλάχιστον 900 πρόσφυγες από τρία πλοία την τελευταία εβδομάδα και οι κάτοικοι της περιοχής δώρισαν ρούχα και μαγείρεψαν για τους διασωθέντες. Οι μαλαισιανές Αρχές, ωστόσο, οι οποίες έχουν δεχθεί περισσότερους από 45.000 Ροχίνγκια το τελευταίο έτος, αρνήθηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να δεχθούν άλλους πρόσφυγες.

Σύλληψη δουλέμπορου

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την εν λόγω ανθρωπιστική κρίση, οι ταϊλανδικές Αρχές κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον επικεφαλής ενός δικτύου εμπορίας ανθρώπων, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, ο Πατσουμπάν Ανγκτσοτιπάν ή «Κορ Τονγκ», υψηλόβαθμος πρώην αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης της επαρχίας Σατούν, ήταν ο αρχηγός του δικτύου, ενώ του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, μεταφορά παράνομων μεταναστών και κράτηση ατόμων διά της βίας, η οποία οδήγησε σε σωματική τους βλάβη. Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο. Η Ταϊλάνδη διέταξε την έρευνα ύστερα από την εύρεση 33 πτωμάτων στα σύνορα με τη Μαλαισία, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πρόσφυγες από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές. Η Μπανγκόκ δέχεται διεθνείς πιέσεις για να επιδείξει πρόοδο στο ζήτημα της διακίνησης ανθρώπων, αφού μαζί με την Κουάλα Λουμπούρ αποτελούν τα κέντρα δράσης των λαθρεμπόρων.

Οι ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας θα συναντηθούν στην Κουάλα Λουμπούρ, την Τετάρτη, για να συζητήσουν σχετικά με την αντιμετώπιση της εμπορίας προσφύγων. Η Μιανμάρ κατηγόρησε τους γείτονές της για αναζήτηση φτηνής εργασίας, η οποία ενθαρρύνει παράνομους μετανάστες, όταν η Μαλαισία κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κρίση κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας. O Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση κατήγγειλε ότι οι κυβερνήσεις «παίζουν θαλάσσιο πινγκ-πονγκ με τις ζωές των προσφύγων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή