«Οχι» Ολάντ στην ποσόστωση προσφύγων

«Οχι» Ολάντ στην ποσόστωση προσφύγων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Τη θέση του αυτή αιτιολόγησε ο Γάλλος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχοντες συνοριακοί έλεγχοι και οι νόμοι για τον έλεγχο της μετανάστευσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί και επαρκείς.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, η Γαλλία θα καλείτο να υποδεχθεί ποσοστό 14,7% των αιτούντων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Γερμανία να επιμερίζεται το 18,42%, στην Ιταλία το 11,9% και στην Ισπανία μόλις το 9%.

«Οσοι έρχονται στην Ευρώπη, νομίζοντας ότι πρόκειται για μία πλούσια ήπειρο… πρέπει να επαναπροωθούνται, αυτός είναι ο κανόνας. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για ποσόστωση. Δεν μπορεί να υπάρχει ποσόστωση για τους μετανάστες αυτούς. Για όσους πρόσφυγες, όμως, φθάνουν σε μεγάλους αριθμούς σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Σουηδία, ο διαμοιρασμός τους σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι απλά δίκαιος. Αυτό το ονομάζουμε επιμερισμό των βαρών», κατέληξε εμφατικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο μεταξύ, αντιρρήσεις στη φιλοξενία προσφύγων εγείρουν ολοένα και περισσότερες κοινότητες στην Ιταλία, κυρίως σε περιοχές, όπως η Λομβαρδία και το Βένετο, προπύργια του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας του Βορρά.

Το τελευταίο τέτοιο κρούσμα σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στην περιοχή του Βαλ Ντ’ Αόστα, στην υπώρεια των ιταλικών Αλπεων, όπου ο περιφερειάρχης Αουγκούστο Ροναλντίν αρνήθηκε να υποδεχθεί άλλους μετανάστες στους χώρους υποδοχής, πέραν των 62 προσφύγων που στεγάζει ήδη η περιφέρειά του. «Δεν πρόκειται για ιδεολογική αντιπαράθεση ούτε και για εγωισμό. Δεν υπάρχουν άλλοι χώροι, αυτός είναι ο μόνος λόγος για την άρνησή μου» τονίζει ο Ροναλντίν.

Την υπόθεση παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον άλλοι δήμοι και περιφέρειες της βόρειας κυρίως Ιταλίας, αναμένοντας να δουν την αντίδραση της κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή