Εσωκομματική κρίση στο γερμανικό ΑfD

Εσωκομματική κρίση στο γερμανικό ΑfD

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς οι «καθηγητές», υπό τον Μπερντ Λούκε, συγκρούονται με όσους επιθυμούν να μετατρέψουν το κόμμα σε ένα είδος γερμανικού Εθνικού Μετώπου. Χθες ο Λούκε ανακοίνωσε την ίδρυση εσωκομματικής πλατφόρμας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «η τελευταία προσπάθεια να διασωθεί η ενότητα του κόμματος».

Η AfD ιδρύθηκε το 2013 από τον Λούκε, ο οποίος ήταν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, με στόχο να αμφισβητηθεί η πολιτική της Αγκελα Μέρκελ στο θέμα των ευρωπαϊκών διασώσεων. Η ανοδική πορεία της AfD θεωρείτο ένας από τους παράγοντες που πίεζαν τη Γερμανίδα καγκελάριο να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, ενώ αντιστοίχως η εικόνα διάλυσης που τώρα παρουσιάζει, αυξάνει τα περιθώρια χειρισμών της Αγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Λούκε τόνισε ότι το κόμμα του «τοποθετείτο ανέκαθεν στον μεσαίο χώρο». Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, υπό την αντιπρόεδρο Φράουκε Πέτρι, κάλεσαν τον Λούκε «να δηλώσει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να ιδρύσει νέο κόμμα», αναφέροντας ειρωνικά ότι θα πρόκειται «για κόμμα Χένκελ-Λούκε, αφού αυτός που πληρώνει αναγράφεται πρώτος». Ο πρώην βιομήχανος Ολαφ Χένκελ, ιδρυτικό στέλεχος της AfD, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την παραίτησή του από το προεδρείο, δηλώνοντας ότι αδυνατεί να συνεννοηθεί με κάποια από τα στελέχη του κόμματός του.

Η πτέρυγα της Πέτρι υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να καλωσορίσει τους επικριτές του Ισλάμ και της μετανάστευσης και να τοποθετηθεί στον χώρο της άκρας δεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή