Επιθέσεις και κατά της Δικαιοσύνης στο Αφγανιστάν

Επιθέσεις και κατά της Δικαιοσύνης στο Αφγανιστάν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και δεκάδες τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στον χώρο στάθμευσης του υπουργείου Δικαιοσύνης του Αφγανιστάν. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που οι υπάλληλοι του υπουργείου εγκατέλειπαν την εργασία τους.

Πρόκειται για την πέμπτη σημαντική επίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην αφγανική πρωτεύουσα και την τρίτη με στόχο υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ συμπίπτει με τη θερινή περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων των ανταρτών Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Η μεγάλη έκρηξη δημιούργησε στήλη πυκνού μαύρου καπνού, ορατή από κάθε σημείο της Καμπούλ, ενώ τα παράθυρα σε όλη την πόλη σείστηκαν από το ωστικό κύμα. Παρότι ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν επιτεθεί άλλες δύο φορές αυτό τον μήνα σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίορκοι αστυνομικοί

Λίγες ώρες νωρίτερα, δικαστήριο της πρωτεύουσας καταδίκαζε 11 Αφγανούς αστυνομικούς σε ένα χρόνο φυλάκισης για την ολιγωρία τους να προστατεύσουν γυναίκα, η οποία λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου από όχλο.

Η 27χρονη Φαρκούντα είχε κατηγορηθεί αδίκως για βλασφημία στις 19 Μαρτίου, ενώ ο συγκεντρωμένος όχλος την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και έκαψε τη σορό της στη μέση του δρόμου. Το περιστατικό είχε προκαλέσει τον αποτροπιασμό της αφγανικής κοινωνίας και είχε οδηγήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η καταδίκη των αστυνομικών από το δικαστήριο είχε ως συνέπεια την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τέσσερις εξ αυτών, ως πρωταιτίων της δολοφονίας της Φαρκούντα, και 16 χρόνια κάθειρξη στους άλλους επτά. Η δίκη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της χώρας.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος της έδρας, Σαφιουλά Μοτζαντίντ, είπε ανακοινώνοντας στους επίορκους αστυνομικούς την απόφαση: «Καταδικάζεσθε για παράλειψη των καθηκόντων σας», ενώ μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκονταν και ανώτατοι αξιωματικοί του αστυνομικού σώματος.

Η αιτία του περιστατικού

Η Φαρκούντα είχε δεχθεί την επίθεση του όχλου στις όχθες του ποταμού Καμπούλ, ύστερα από ψευδή καταγγελία πλανόδιου πωλητή φυλακτών, που είπε ότι την είδε να καίει Κοράνι. Στην πραγματικότητα, η Φαρκούντα τον είχε κατηγορήσει για ειδωλολατρικές πρακτικές.

Η ταχεία αστυνομική έρευνα που ακολούθησε τη δολοφονία της και η ταχύτατη διεξαγωγή της δίκης κατεύνασε τα οξυμένα πνεύματα. Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch καταδίκασε την κυβέρνηση για την ταχύτητα της δικαστικής διαδικασίας και την επιβολή της θανατικής ποινής για τους υπαιτίους, αναφέροντας ότι αποδεικνύει την κυβερνητική πρόθεση για πολιτική προβολή και όχι για απονομή δικαιοσύνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή