Οξύνονται οι σχέσεις μεταξύ Μέρκελ και αντικαγκελάριου

Οξύνονται οι σχέσεις μεταξύ Μέρκελ και αντικαγκελάριου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να δείξει τσαγανό. Δεν είμαστε ούτε βουβοί ούτε διεκπεραιωτές εντολών». Οταν μια τέτοια κριτική προς την Αγκελα Μέρκελ δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά από τα σπλάχνα της κυβέρνησής της, από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη στην Bild της Κυριακής, γίνεται σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά. Η υπόθεση της κατασκοπείας γερμανικών στόχων από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για λογαριασμό της αμερικανικής ΝSA έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο τίποτε άλλο.

Ως επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, ο Γκάμπριελ εκλαμβάνει την υπόθεση των παρακολουθήσεων ως έναν από τους λίγους τομείς στους οποίους οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να διαφοροποιηθούν από την Αγκελα Μέρκελ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκάμπριελ σταμάτησε ένα βήμα πριν εκτοξεύσει ευθέως την κατηγορία ότι η Μέρκελ ψεύδεται. Ο Γκάμπριελ είπε ότι η καγκελάριος τον διαβεβαίωσε δύο φορές σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι δεν υπήρχαν άλλα περιστατικά παρακολουθήσεων γερμανικών εταιρειών από την BND, πλην του ήδη γνωστού κρούσματος παρακολούθησης της αεροδιαστημικής ΕADS.

Εν τω μεταξύ όμως αποκαλύφθηκε ότι η καγκελαρία είχε ενημερωθεί το αργότερο από το 2008 ότι η συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών υπηρεσιών ξεπερνούσε τα επιτρεπτά. Η Μέρκελ αρνείται να παραδώσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τη λίστα των χιλιάδων διευθύνσεων, ονομάτων και εταιρειών που είχε κοινοποιήσει η αμερικανική ΝSA στη γερμανική BND με την εντολή να παρακολουθούνται. Ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος αποτελείται κατεξοχήν από υποστηρικτές της καγκελαρίου, είναι ανάστατος μπροστά στο ενδεχόμενο οι υπηρεσίες της ίδιας της χώρας να έχουν εμπλακεί σε βιομηχανική κατασκοπεία εις βάρος του. Η καγκελαρία αρνείται ότι υπήρξε βιομηχανική κατασκοπεία, αλλά δεν καταθέτει στις επιτροπές τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια από τις αμερικανικές αρχές, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί.

Οι Σοσιαλδημοκράτες

Επ’ αυτού τοποθετούνται οι Σοσιαλδημοκράτες, ζητώντας από την καγκελαρία να διαλευκάνει την υπόθεση ανεξαρτήτως του τι θα απαντήσουν οι Αμερικανοί. Η Μέρκελ έχει εξοργιστεί με τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, ιδίως, όπως έγραψε ο γερμανικός Τύπος, επειδή ο Γκάμπριελ αποκάλυψε δημοσίως την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους. Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμίν Λάσετ εμφανίστηκε χθες λάβρος κατά των Σοσιαλδημοκρατών στο twitter. «Με μικροπολιτικά παιχνίδια, ο αντικαγκελάριος δεν κερδίζει αναγνώριση» έγραψε. Η καγκελάριος πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι τη λίστα, όπως την προτρέπουν και στελέχη του κόμματός της. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδοκυβερνητικές προστριβές έχουν σημάνει τη λήξη της ανακωχής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων, κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή