Αναστολή συγκοινωνιακού απαρτχάιντ κατά Παλαιστινίων

Αναστολή συγκοινωνιακού απαρτχάιντ κατά Παλαιστινίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τους νέους κανόνες ασφαλείας για Παλαιστίνιους εργάτες ανέστειλε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ύστερα από την κατακραυγή που προκάλεσε η ρατσιστική φύση των μέτρων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τους οποίους επινόησε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, και εφαρμόσθηκαν για πρώτη -και τελευταία – φορά χθες το πρωί, οι Παλαιστίνιοι εργάτες όφειλαν να επιστρέφουν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τέσσερα και μόνο σημεία ελέγχου, όπου οι ταυτότητές τους θα καταγράφονταν. Η μετακίνησή τους από και προς τα σημεία αυτά θα έπρεπε να γίνεται με ειδικά λεωφορεία «Παλαιστινίων εργατών» και όχι με τις υπεραστικές συγκοινωνίες του Ισραήλ, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Τα μέτρα αυτά συνάντησαν, όμως, την αντίδραση οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παλαιστινιακής ηγεσίας, καθώς και μεγάλης μερίδας Ισραηλινών βουλευτών, πολλοί από αυτούς μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Το μέτρο αποσκοπούσε στο να εμποδίσει Παλαιστινίους να επιβαίνουν στα ίδια μέσα συγκοινωνίας με τα οποία μετακινούνται Ισραηλινοί έποικοι της Δυτικής Οχθης, οι οποίοι αποτελούν και σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του Λικούντ και κύριο αίτιο της στροφής του κόμματος προς τα δεξιά.

Τους νέους κανόνες είχε αιτιολογήσει ο κ. Γιαλόν, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του γενικού επιτελείου άμυνας του Ισραήλ, ως αναγκαίους για την ασφάλεια των ισραηλινών πόλεων.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο ηγέτης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτσογκ, έγραψε: «Ο διαχωρισμός επιβατών στις συγκοινωνίες αποτελεί αναίτιο εξευτελισμό και κηλίδα για τους πολίτες και το κράτος του Ισραήλ». Το μέτρο παρομοιάσθηκε από πολλούς με τους ρατσιστικούς νόμους του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και με εκείνους του αμερικανικού Νότου της δεκαετίας του 1950.

Χθες, Παλαιστίνιος οδηγός έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε δύο γυναίκες, μέλη της συνοριοφυλακής στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντάς τες ελαφρά. Ο οδηγός σκοτώθηκε από τις σφαίρες του τρίτου αστυνομικού της πεζής περιπόλου.

Πιθανές συνέπειες

Η ατυχής πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας αναμένεται να οξύνει την ήδη προβληματική σχέση της νέας κυβέρνησης με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ δυσχεραίνει και τις συνομιλίες που πρόκειται να έχει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντέρικα Μογκερίνι, που έφθασε χθες για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Η κ. Μογκερίνι επρόκειτο να δειπνήσει χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και να συναντήσει αύριο τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή