Διάθεση συμφιλίωσης από Κάρολο

Διάθεση συμφιλίωσης από Κάρολο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΛΙΓΚΟ. Ενα φορτισμένο προσωπικό μήνυμα θλίψης αλλά και συμφιλίωσης μετέφερε χθες ο πρίγκιπας Κάρολος κατά την επίσκεψή του στο Μούλακμορ, την περιοχή όπου το 1979 ο ΙRA δολοφόνησε τον θείο του, λόρδο Λουδοβίκο Μαουντμπάτεν. Προχθές, πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Ιρλανδία, ο Κάρολος είχε σφίξει το χέρι του Τζέρι Ανταμς, του επικεφαλής του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του ΙRA.

Ο λόρδος Μαουντμπάτεν, ο οποίος υπήρξε αρχηγός του βρετανικού στόλου και τελευταίος αντιβασιλέας της Ινδίας, πέθανε πριν από 36 χρόνια στο κότερό του σε ηλικία 79 ετών, όταν εξερράγη με τηλεχειρισμό βόμβα που είχε τοποθετήσει ο ΙRA.

«Η Ιρλανδία έχει βιώσει πολλές αναταραχές. Αυτοί που επηρεάστηκαν άμεσα δεν ξεχνούν εύκολα τον πόνο. Ομως τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι μπορούμε να συμφιλιωθούμε ακόμη και αν συνεχίζουμε να πονάμε», είπε χαρακτηριστικά ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. «Τον Αύγουστο του 1979, ο πολυαγαπημένος μου μεγάλος θείος, λόρδος Μαουντμπάτεν, σκοτώθηκε μαζί με τον νεαρό εγγονό του και βαφτισιμιό μου, τον Νίκολας, τον φίλο του, Πολ Μάξγουελ, και τη γιαγιά του Νίκολας, τη λαίδη Μπράμπουρν. Την εποχή εκείνη, μου ήταν αδύνατο να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε μια τέτοια απώλεια, αφού για μένα ο λόρδος Μαουντμπάτεν ήταν ο παππούς που ποτέ δεν είχα». «Ομως», συνέχισε ο Κάρολος, «μέσα από αυτή τη φρικτή εμπειρία, καταλαβαίνω τώρα πολύ βαθιά τις αγωνίες που έζησαν τόσο πολλοί άλλοι άνθρωποι σ’ αυτά τα νησιά, ανεξάρτητα από το δόγμα ή την πολιτική τους τοποθέτηση».

Στη διάρκεια των τριών δεκαετιών που έγιναν γνωστές ως «The Troubles» (οι αναταραχές), έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3.500 άνθρωποι, κυρίως στη Βόρεια Ιρλανδία. Το κίνημα για την αποκατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων των ρωμαιοκαθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν από την προτεσταντική Βρετανία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, συνυπήρξε με την αιματηρή εκστρατεία του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) για την ενοποίηση του νησιού. Ενας απολογισμός της περιόδου αυτής αναφέρει ότι το 60% των θυμάτων σκοτώθηκε από τον IRA, ενώ εξ αυτών, το 50% ήταν Βρετανοί στρατιώτες ή μέλη σωμάτων ασφαλείας. Η συντριπτική πλειονότητα των βομβιστικών ενεργειών, επιθέσεων και δολοφονιών έγινε στη Βόρεια Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Βόρειο και Δυτικό Μπέλφαστ.

Ομως ο IRA κατά καιρούς έπληττε βρετανικούς στόχους και στην Αγγλία αλλά και στην Ιρλανδία, όπως συνέβη τον Αύγουστο του 1979, με την επίθεση εναντίον του λόρδου Μαουντμπάτεν.

Τέλος των εχθροπραξιών

Η αιματοχυσία τερματίστηκε το 1998 με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, με την οποία ο IRA αφοπλίστηκε ενώ η Βρετανία έκανε δεκτά κάποια από τα αιτήματά του.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία έχουν αλλάξει ριζικά από τις επισκέψεις μου το 1995 και το 2002. Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και αυτές που τη διαδέχθηκαν έχουν αναδιαμορφώσει το τοπίο προς το καλύτερο», είπε ο Κάρολος, τονίζοντας ότι οι σχέσεις «είναι τώρα καλύτερες από ποτέ».

Αναφέρθηκε και στην ιστορική επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προ τετραετίας. «Οπως είπε η μητέρα μου στο Κάστρο του Δουβλίνου, “εκ των υστέρων, όλοι βλέπουμε πράγματα που θα ευχόμασταν να είχαν γίνει διαφορετικά ή να μην είχαν γίνει καθόλου”». Η Ιρλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1922 ύστερα από αιματηρούς αγώνες.

Κλείνοντας, ο Κάρολος χρησιμοποίησε λόγια του ποιητή Γέιτς, που είναι θαμμένος στην περιοχή. «Και θα βρω λίγη ειρήνη εκεί, γιατί η ειρήνη έρχεται με βήματα αργά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή