Απόλυτη κυριαρχία των τζιχαντιστών στην Παλμύρα

Απόλυτη κυριαρχία των τζιχαντιστών στην Παλμύρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μισό του συριακού εδάφους ελέγχει πλέον το «Ισλαμικό Κράτος», ύστερα από την πτώση της ιστορικής πόλης Παλμύρας με τις παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες στα χέρια των ισλαμιστών. Αυτό εκτιμούσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν το καινούργιο τους προγεφύρωμα στην προσπάθειά τους να επεκταθούν προς το δυτικό τμήμα της χώρας, όπου συγκεντρώνεται το σύνολο σχεδόν των μεγάλων πόλεων και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του συριακού πληθυσμού.

Σε ανακοίνωσή του μέσω Διαδικτύου, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε χθες ότι ελέγχει πλέον εξ ολοκλήρου την Παλμύρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βάσης, έχοντας εκδιώξει και τα τελευταία εναπομείναντα κυβερνητικά στρατεύματα από την πόλη. Η δεύτερη στρατηγική επιτυχία των τζιχαντιστών μέσα σε πέντε ημέρες –είχε προηγηθεί η κατάληψη της πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ, στο γειτονικό Ιράκ– προκαλεί ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, καθώς διαμηνύει ότι η στρατηγική του υπό αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού για την αναχαίτιση του ISIS μόνο μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών αποδεικνύεται ατελέσφορη.

Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη που θα έχουν οι αρχαιότητες της Παλμύρας, που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή και την ελληνιστική εποχή. Θιασώτες της πιο σκοταδιστικής ανάγνωσης του Κορανίου, οι τζιχαντιστές διεξάγουν, εδώ και μήνες, εκστρατεία «πολιτιστικής κάθαρσης» εναντίον των μη ισλαμικών μνημείων, με αποκορύφωμα τη βαρβαρική επιδρομή τους στο μουσείο της Μοσούλης και την ισοπέδωση, με μπουλντόζες, μιας αρχαίας πόλης των Ασσυρίων. «Αυτό που βλέπουμε είναι η πτώση του πολιτισμού. Η ανθρώπινη πολιτισμένη κοινωνία έχασε τη μάχη εναντίον της βαρβαρότητας», δήλωσε ο γενικός έφορος αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Απντουλκαρίμ, καυτηριάζοντας τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας ότι παρακολούθησαν «με σταυρωμένα χέρια» την άλωση της Παλμύρας.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.E., Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε πως ενδεχόμενη καταστροφή των αρχαίων μνημείων –όπως και περιπτώσεις ομαδικών δολοφονιών αμάχων ή αιχμαλώτων– θα θεωρηθεί από τη διεθνή κοινότητα έγκλημα πολέμου. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν επιβεβαιωθεί καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο ή στο μουσείο της Παλμύρας.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) υποβοήθησε τη μεταφορά όπλων σε ισλαμικές οργανώσεις της Συρίας που μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Aσαντ. Το ρεπορτάζ επικαλείται Τούρκο εισαγγελέα και μαρτυρικές καταθέσεις αξιωματικών της στρατοχωροφυλακής ενώπιον τουρκικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με αυτές, τμήματα πυραύλων, πυρομαχικά και οβίδες περνούσαν επί ένα χρόνο τα τουρκικά σύνορα με κατεύθυνση τη Συρία, μέσω φορτηγών που συνοδεύονταν από άνδρες της ΜΙΤ και με παραλήπτη ισλαμικές ένοπλες ομάδες. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται ότι επέτρεψε τη μεταφορά όπλων και κάνει λόγο μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή