Δήμαρχος Βαρκελώνης πιθανώς από το Podemos

Δήμαρχος Βαρκελώνης πιθανώς από το Podemos

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εμβληματική των πολιτικών ανατροπών που έχει συνεπιφέρει η κρίση είναι η πιθανολογούμενη κατάκτηση της δημαρχίας της Βαρκελώνης από την Αντα Κολάου, τη δικηγόρο που ηγείται του κινήματος κατά των εξώσεων. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής διεξάγονται υπό το φως νέας μελέτης του ΟΟΣΑ για τη διεύρυνση των ανισοτήτων στην Ισπανία.

Σε πολλούς δήμους και αυτόνομες περιφέρειες το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συμμαχίες, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κάμψη των δυνάμεών του. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα έχει τέτοια δυνατότητα στη Βαρκελώνη.

Ο συνδυασμός Barcelona en comu της Αντα Κολάου, ο οποίος περιλαμβάνει πολλά στελέχη του Podemos, έχει σοβαρές πιθανότητες να κατακτήσει τη δημαρχία του δεύτερου πολυπληθέστερου αστικού κέντρου στην ισπανική επικράτεια. Η Κολάου έχει υιοθετήσει πολλά από τα αιτήματα του κινήματος των «αγανακτισμένων» στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Προτείνει να σταματήσουν οι εξώσεις των φτωχών οικογενειών, να μετατραπούν τα ακατοίκητα κτίρια σε κοινωνικές κατοικίες και να υποχρεωθούν οι εταιρείες κοινής ωφελείας να μειώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, του νερού και του φυσικού αερίου.

«Μπορούμε να κερδίσουμε και να φέρουμε τη δημοκρατική αλλαγή στην Ισπανία και τη νότια Ευρώπη», είπε η Κολάου, ο συνδυασμός της οποίας προβλέπεται να αποσπάσει περίπου 26% της ψήφου. «Η Βαρκελώνη είναι μια πλούσια πόλη. Πολύ χρήμα αλλάζει χέρια εδώ. Αλλά την τελευταία τετραετία, το χάσμα ανάμεσα στο πλουσιότερο 10% και στο φτωχότερο 10% έχει διευρυνθεί κατά 40%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή