Αλλη μία νίκη σταθεροποιεί το «χαλιφάτο»

Αλλη μία νίκη σταθεροποιεί το «χαλιφάτο»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία για την τύχη των αρχαίων μνημείων της συριακής πόλης Παλμύρας, που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, το «Ισλαμικό Κράτος» κατήγαγε χθες άλλη μία σημαντική νίκη, αποκτώντας τον έλεγχο και του τελευταίου μεθοριακού σταθμού που συνδέει τη Συρία με το Ιράκ. Η εξέλιξη αυτή σταθεροποιεί τις θέσεις του αυτοανακηρυθχέντος «χαλιφάτου», το οποίο, μετά και την άλωση του Ραμάντι, πρωτεύουσας της ιρακινής επαρχίας Ανμπάρ, ελέγχει πλέον συνεχόμενα εδάφη που αντιστοιχούν περίπου στο μισό της συνολικής έκτασης της Συρίας και στο ένα τρίτο της εδαφικής επικράτειας του γειτονικού Ιράκ.

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν το μεθοριακό φυλάκιο Αλ Τανάφ – Αλ Ουαλίντ πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με τη Βαγδάτη. Ηταν το τελευταίο μεθοριακό φυλάκιο στα συρο-ιρακινά σύνορα, το οποίο εξακολουθούσαν, μέχρι προχθές, να ελέγχουν οι δυνάμεις της κυβέρνησης Ασαντ. Στον απόηχο του σοκ που προκάλεσε η διαδοχική άλωση του Ραμάντι και της Παλμύρας το τελευταίο πενθήμερο, η νέα αυτή εξέλιξη ήρθε να ενισχύσει τις διάχυτες αμφιβολίες για τη στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έναντι του «Ισλαμικού Κράτους». Υστερα από οκτώ μήνες αλλεπάλληλων αεροπορικών βομβαρδισμών των τζιχαντιστών, καθίσταται πλέον σαφές ότι, από μόνη της, η αεροπορική ισχύς δεν είναι αρκετή για να ανακόψει την προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στις δύο χώρες.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε να αποδραματοποιήσει τις πρόσφατες επιτυχίες του «Ισλαμικού Κράτους», εκτιμώντας ότι πρόκειται μόνο για μια «τακτικού χαρακτήρα» και «προσωρινή» οπισθοδρόμηση, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «χάνουν τον πόλεμο» με τους τζιχαντιστές. Σε διαφορετικούς τόνους, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να υπάρξει πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος Ασαντ έχει αποδυναμωθεί σοβαρά και ότι «δεν μπορεί να έχει θέση στο μέλλον της Συρίας».

Την ανάγκη επεξεργασίας μιας νέας στρατηγικής απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» υπογράμμισε και ο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί, ο υπ’ αριθμόν ένα θρησκευτικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ. Με μήνυμά του στην καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής στην πόλη Καρμπάλα, ο Σιστανί τόνισε ότι «χρειάζεται ένα ακριβές και συνετό σχέδιο, επεξεργασμένο από επαγγελματίες και πατριώτες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο πεδίο της ασφάλειας και να εκκαθαρίσουμε την ιρακινή γη από όλους τους τρομοκράτες».

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές που κατέλαβαν την Παλμύρα εισέβαλαν χθες σε σπίτια κατοίκων που είχαν απομείνει στην πόλη, αναζητώντας υποστηρικτές της κυβέρνησης Ασαντ και σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 εξ αυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή