Παρέμβαση πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια

Παρέμβαση πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ συντονίζονται από τη Δύση επειδή η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να υιοθετήσει τα μέτρα κατά της Ρωσίας και δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, αντέδρασε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ. Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια χαρακτήρισε «παράλογους» τους ισχυρισμούς του κ. Λαβρόφ ότι ΗΠΑ και Βρετανία επιδιώκουν να προκαλέσουν ανατροπή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. «Οι ΗΠΑ επιθυμούν ειρήνη και σταθερότητα στη Μακεδονία, ως μέρος του μακροπρόθεσμου στόχου μας, “Ευρώπη ολοκληρωμένη, ελεύθερη και υπό ειρηνικές συνθήκες”», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση. «Η μεγάλη πλειονότητα των Μακεδόνων πολιτών και των πολιτικών ηγετών θέλει να προσχωρήσει η χώρα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας πως αυτό αποτελεί τον καλύτερο δρόμο προς την ασφάλεια και την ευημερία της Μακεδονίας. Εμείς συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτό τον στόχο», κατέληγε.

Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ χαρακτήρισε άκρως ανεύθυνους τους ισχυρισμούς του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ανω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, που αφορούσαν ενδεχόμενο μοίρασμα της ΠΓΔΜ μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Είναι πολύ γνωστές όλες οι προκλήσεις με τις οποίες ήταν αντιμέτωπη η ΠΓΔΜ στην πορεία εδραίωσης και ενίσχυσης της κρατικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, αναφέρει ο κ. Μίτοφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προσθέτει ότι όλο αυτό τον καιρό η Βουλγαρία ήταν η χώρα που παρείχε τη μεγαλύτερη στήριξη στην ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ και έγινε εγγυητής της εδαφικής της ακεραιότητας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στις 20 Μαΐου στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αναφερόμενος στα γεγονότα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε την άποψη ότι είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό και ότι συνδέονται με την άρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επισημαίνοντας την ανάγκη εξάλειψης της υποστήριξης πραξικοπημάτων, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Υεμένης, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι «κάτι παρόμοιο προσπαθούν να οργανώσουν και στη Μακεδονία, όπου μη εποικοδομητικά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον αλβανικό παράγοντα». Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι τα γεγονότα υποκινούνται από το εξωτερικό και πως προσπαθούν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τον λαό, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει η επιθυμία επιρροής του, λόγω της άρνησης συμμετοχής στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και λόγω της υποστήριξης στον αγωγό South Stream και την προθυμία του να συνεργαστεί για την προώθηση άλλων επιλογών προμήθειας ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Τurkish Stream. Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε επίσης «πολύ λυπηρό και επικίνδυνο» το γεγονός ότι «σε αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιούν τον αλβανικό παράγοντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή