Οργή αρχαιολόγων για το πανό του Νταβούτογλου

Οργή αρχαιολόγων για το πανό του Νταβούτογλου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τους αρχαιολόγους έχει εξοργίσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία, τοποθετώντας ένα γιγάντιο προεκλογικό πανό πάνω σε αρχαίο υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θεωρείται από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το πανό με το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και τα αρχικά του ΑΚΡ έχει αναρτηθεί στο υδραγωγείο του Ουάλη, το οποίο ολοκληρώθηκε από τον ομώνυμο Ρωμαίο αυτοκράτορα τον 4ο αιώνα. Είχε μήκος περισσότερο των χιλίων μέτρων, από τα οποία σήμερα σώζονται περίπου 800 μέτρα. Ανακαινίστηκε το 766 επί Κωνσταντίνου Ε΄ και έχει ύψος από 18,5 έως 26,5 μέτρα. Πάνω στο αντιαισθητικό πανό αναγράφεται το σύνθημα «Μαζί είμαστε ισχυρότεροι» και «Η απόφαση της Τουρκίας. Συνέχιση της ανάπτυξης».

Πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα υπερέβη τα εσκαμμένα με την τοποθέτηση του πανό στο πλέον αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η ένωση αρχαιολόγων της χώρας κατήγγειλε ότι με αυτήν την ενέργεια υφίσταται φθορές το μνημείο. «Επιπλέον, μετατρέπει το υδραγωγείο του Ουάλη, που είναι δημόσιο κι έχει οικουμενική αξία όπως όλα τα κτίρια πολιτισμικής κληρονομίας, σε εργαλείο προπαγάνδας», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή μειώθηκε στο 40,5% η υποστήριξη προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, σε σχέση με το 49,8% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δημοσιοποιήθηκε στους πελάτες του. Η δημοσκόπηση, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά την επικαλούνται εφημερίδες, εμφανίζει το ποσοστό αποδοχής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στο 11,5%, πάνω από το όριο του 10% που απαιτείται για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την είσοδό του στη Βουλή. Στην ίδια δημοσκόπηση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 29%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μικρότερο του 15%. Οι δημοσκοπήσεις του Konda παρακολουθούνται στενά από τις αγορές λόγω των ακριβών προβλέψεών του σε προηγούμενες εκλογές.

Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση πάντως, η αστυνομία συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις κατά του δικτύου του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Χθες πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη περίπου 80 ανθρώπων που εργάζονται στον επιχειρηματικό τομέα, στο πλαίσιο έρευνας που έχει στόχο τους υποστηρικτές του Γκιουλέν, στο Ικόνιο και σε άλλες πόλεις. Οι επιχειρήσεις εναντίον αυτού που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «παράλληλη δομή» μέσα στο κράτος είχαν μέχρι τώρα επικεντρωθεί στα πρόσωπα που φέρονταν να είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν στην αστυνομία, στο δικαστικό σύστημα, στα μέσα ενημέρωσης και σε μία μεγάλη τράπεζα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή