Προσπάθεια Σαρκοζί να ενώσει τις πτέρυγες της Κεντροδεξιάς

Προσπάθεια Σαρκοζί να ενώσει τις πτέρυγες της Κεντροδεξιάς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικολά Σαρκοζί πιστεύει ότι το κίνημα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (Les Républicains), το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (Union pour un Mouvement Populaire, UMP), είναι «η πρώτη μάχη σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της Γαλλίας». Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος, μετά την έγκριση της Πολιτικής Γραμματείας, προχωρεί σε καταστατική αναθεώρηση που προβλέπει αλλαγές τόσο στις δομές όσο και στην ονομασία του κόμματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου με το συνέδριο του κόμματος στο Παρίσι.

Ο Σαρκοζί επιχειρεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του κόμματος και να ενώσει τις πτέρυγες της Κεντροδεξιάς. Η επιλογή του ονόματος ξάφνιασε διότι το κόμμα της Δεξιάς είχε πάντα στον τίτλο του τους όρους «Συναγερμός» (rassemblement) ή «Ενωση» (union). Οπως δήλωσε στην «Κ» στενός συνεργάτης του αρχηγού, «οι Ρεπουμπλικανοί ενσαρκώνουν την πολιτική μας γραμμή. Δεν θέλαμε ακρωνύμια που επαναλαμβάνονται μηχανικά και καταλήγουν να μη σημαίνουν τίποτα. Πρέπει να επεκτείνουμε το πεδίο της δράσης και της σκέψης μας για τα επόμενα 20 χρόνια. Θέλαμε να αποφύγουμε τις κλασικές διαιρέσεις μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς». Σε επιστολή του στα μέλη του κόμματος ο Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι «το κίνημα Ρεπουμπλικάνοι θα κάνει πράξη τη δημοκρατία στην εσωτερική του λειτουργία». Ορισμένες δομικές αλλαγές θα είναι η εκλογή των προεδρείων στις περιφέρειες από μέλη αντί διορισμού, ώστε τα στελέχη να έχουν κίνητρο εγγραφής νέων μελών, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Πολιτικής Γραμματείας με την ενεργό συμμετοχή των τακτικών μελών και επέκταση της δράσης του κόμματος στο Διαδίκτυο όπου θα βρίσκεται σε διάδραση με τους πολίτες.

Ωστόσο, η επιλογή του ονόματος προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του UMP και στα άλλα κόμματα, τα οποία διατείνονται ότι ο Σαρκοζί επιδιώκει να σφετεριστεί τον όρο «Δημοκρατία» και τις αξίες της. Οσο για τον παραλληλισμό του ονόματος με την αμερικανική Δεξιά, ο συνεργάτης του προέδρου δηλώνει πως «η σύγκριση είναι μάταιη. Οι αξίες που προβάλλονται δεν είναι κοινές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Απορρίπτουμε τον συσχετισμό όταν μας τον απευθύνουν. Για μας υπάρχουν οι διαχρονικές αξίες του έθνους μας, η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφότητα». Για τον Σαρκοζί το πρόβλημα στο UMP είναι η ισχυρή παρουσία πιθανών ανταγωνιστών όπως ο Αλ. Ζιπέ για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του 2017. Ενα νέο κόμμα, με ισχυρή κομματική βάση, νέα δομή και νέα μέλη, θα τον διευκολύνει στην αποδυνάμωση των αντιπάλων του.

Η προηγούμενη αλλαγή του ονόματος το 2002, έκτη κατά σειρά, είχε γίνει σε συνέχεια της εισόδου στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της ίδιας χρονιάς του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο πρόεδρος Σιράκ ήθελε να πετύχει την ενοποίηση των γκωλικών και φιλελεύθερων κομμάτων για να διαμορφώσει ενωμένη ισχυρή Κεντροδεξιά απέναντι στον Λεπέν.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΑΠΘ, Γ. Παπαγεωργίου, εκτιμά ότι επί της ουσίας δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη γαλλική πολιτική σκηνή ύστερα από μια τέτοια κίνηση. «Οι αλλαγές στις ονομασίες είχαν κύριο στόχο είτε το να επιτρέψουν την ένταξη στο κυρίαρχο κόμμα άλλων τάσεων είτε την κυριαρχία του νέου ηγέτη στον χώρο του. Ο Σαρκοζί έχει δείξει ότι δεν διαθέτει ιδιαίτερη πολιτική στρατηγική, ωστόσο είναι ικανός σε τακτικούς ελιγμούς. Πολύ λίγοι ψηφοφόροι θα θεωρήσουν ότι οι Républicains είναι κάτι νέο. Η απογοήτευση των Γάλλων ψηφοφόρων από την πολιτική τούς οδηγεί είτε στην αποχή είτε στη Μαρίν Λεπέν. Το κλίμα δεν μπορεί να αντιστραφεί απλώς και μόνο με την αλλαγή ονόματος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή