Πολιτική χαμηλών τόνων υιοθετεί η Χίλαρι Κλίντον

Πολιτική χαμηλών τόνων υιοθετεί η Χίλαρι Κλίντον

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογική εκστρατεία χαμηλών τόνων προτίθεται να κάνει η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, επιλογή που κατέστη ορατή κατά την επίσκεψή της στην Αϊόβα, την περασμένη εβδομάδα. Η κ. Κλίντον δεν εκφώνησε επίσημη ομιλία ενώ δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που τις έθεσαν οι δημοσιογράφοι μόνο για πέντε λεπτά. Ακόμα και τότε, όμως, ήταν σαφείς οι προσπάθειες που κατέβαλε να αποφύγει δύσκολα ζητήματα που θα την έθεταν σε αντιπαράθεση με το κόμμα της. Η επίσκεψη της υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα, λένε οι αναλυτές, προκάλεσε «πονοκέφαλο» στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι κατηγορούν την Κλίντον ότι αποφεύγει να θίξει τα πιο δύσκολα και ίσως σημαντικότερα θέματα. Η ομάδα που οργανώνει την προεκλογική εκστρατεία για την Κλίντον δεν μοιάζει να κάμπτεται από την κριτική.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο οι ηλεκτρονικές επιστολές που έστειλε η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, ως υπουργός Εξωτερικών, από τον ιδιωτικό της διακομιστή. Η ίδια ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιταχύνει τη δημοσιοποίηση των 55.000 σελίδων ηλεκτρονικών επιστολών, που χρονολογούνται από την εποχή που διατελούσε υπουργός Εξωτερικών. Χαρακτηριστικά, η Κλίντον δήλωσε στους δημοσιογράφους που την ακολούθησαν κατά την περιοδεία της στην Αϊόβα: «Θέλω αυτές οι ηλεκτρονικές επιστολές να δοθούν στη δημοσιότητα», προσθέτοντας ότι κανείς δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον από τη δημοσιοποίηση του υλικού από την ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη πως πραγματοποιούσε εργασίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από μία προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» που λαβώνουν την προεκλογική της εκστρατεία, δημιουργώντας ταυτόχρονα πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με το κατά πόσον επιθυμεί να επικρατήσει διαφάνεια.

Την περασμένη Τρίτη, ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προθεσμία μιας εβδομάδας προκειμένου να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα αρχεία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τζεφ Ράθκε, επεσήμανε ότι το υπουργείο θα συμμορφωθεί με τη δικαστική εντολή.

Αν και οι επικριτές της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον έχουν, κατά κύριο λόγο, ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές επιστολές που αφορούν τα συμβάντα στη Βεγγάζη, πολλές επιτροπές του Κογκρέσου που ερεύνησαν το θέμα δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποια σύνδεση ανάμεσα στην κυρία Κλίντον και την αδυναμία προστασίας των Αμερικανών από τις επιθέσεις.

Παρά την επιμονή της κ. Κλίντον, ότι επιθυμεί την κατά το δυνατόν ταχύτερη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών επιστολών, αυτές μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο για τους πολέμιούς της, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Επισημαίνεται ότι η κ. Κλίντον έχει σβήσει από την προσωπική της διεύθυνση ταχυδρομείο περίπου 30.000 μέιλ, τα οποία, όπως η ίδια δήλωσε, ήταν ιδιωτικά ενώ παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών όλα όσα είχαν κάποια σχέση με τη δουλειά.

Η Αλισον Μουρ, εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τόνισε: «Φυσικά και η Χίλαρι Κλίντον επιθυμεί οι ηλεκτρονικές επιστολές που έχει το υπουργείο να δημοσιοποιηθούν, γιατί η ομάδα της επέλεξε αυτές που δύνανται να δημοσιοποιηθούν προτού τελικά σβήσουν όλες τις υπόλοιπες. Αν η Κλίντον ήθελε να δοθούν στη δημοσιότητα τα μέιλ της, προφανώς δεν επρόκειτο να δημιουργήσει τον δικό της διακομιστή».

Τέλος, ενώ η «μαμά Χίλαρι» προσπαθεί να συγκεντρώσει κατά το δυνατόν περισσότερους υποστηρικτές, η κόρη του πρώην προεδρικού ζεύγους, Τσέλσι, απασχολεί τα φώτα της δημοσιότητας, ακόμα μια φορά, ανακοινώνοντας την έκδοση του πρώτου της βιβλίου. Πρόκειται για το βιβλίο «Είναι ο κόσμος σου», που πραγματεύεται μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα της υφηλίου, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά από τους νεαρούς αναγνώστες, ενώ προτείνει και κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες οι νέοι θα μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματα του κόσμου όπου ζούμε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή