Βόμβες κατά δικαστών στην Αίγυπτο λόγω Μόρσι

Βόμβες κατά δικαστών στην Αίγυπτο λόγω Μόρσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των εξτρεμιστών, αλλά και της Δύσης, βρίσκεται από αυτή την εβδομάδα το σύνολο του δικαστικού σώματος της Αιγύπτου, μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και 106 μελών της παράνομης πλέον Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο το Σάββατο 16 Μαΐου.

Σε ηχογραφημένες του δηλώσεις, ο κληρικός Αμπού Οσάμα αλ Μάσρι, επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αίγυπτο, είπε αναφερόμενος στο δικαστικό σώμα: «Δηλητηριάστε το φαγητό τους, παρακολουθήστε τους στα σπίτια τους και τους δρόμους και καταστρέψτε τις κατοικίες τους με εκρηκτικά».

Την ημέρα καταδίκης του Μόρσι, τρεις δικαστές έβρισκαν τον θάνατο ύστερα από επίθεση ενόπλων στην πόλη Αλ Αρίς στα βόρεια της χερσονήσου Σινά. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αυτοεξόριστος ισλαμιστής κληρικός Αρκάμ Κασάμπ έγραψε: «Η εξόντωση των δικαστών στρατοδικείων αποτελεί χρέος, ανθρώπινη υποχρέωση και επαναστατική επιταγή».

Παρότι το δικαστικό σώμα, όμως, οφείλει να είναι ανεξάρτητο από την πολιτική εξουσία, πολλοί δικαστές στην Αίγυπτο αντιμετωπίζουν επικρίσεις για τη σκανδαλώδη μεροληψία τους εις βάρος ισλαμιστών κατηγορουμένων και υπέρ πρώην στελεχών του καθεστώτος του έκπτωτου προέδρου Μουμπάρακ.

«Λάδι στη φωτιά»

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Σίσι έριξε… λάδι στη φωτιά αυτή την εβδομάδα, διορίζοντας τον Αχμέτ αλ Ζεντ υπουργό Δικαιοσύνης, προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια της Δύσης και τη δυσάρεστη έκπληξη μεγάλης μερίδας συμπατριωτών του.

Ο Αλ Ζεντ, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών της Αιγύπτου, αντικατέστησε τον Μαχφούζ Σαμπέρ, που εξωθήθηκε σε παραίτηση ύστερα από δηλώσεις του για την ακαταλληλότητα παιδιών χαμηλών κοινωνικών τάξεων για το δικαστικό σώμα. «Τα παιδιά ενός υπαλλήλου καθαριότητας δεν μπορούν να γίνουν καλοί δικαστές, λόγω των ηθικών και οικονομικών τους μειονεκτημάτων», είχε πει ο Σαμπέρ, προκαλώντας σάλο.

Ο αντικαταστάτης του, όμως, θεωρείται ακόμη πιο προσηλωμένος στον ταξικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας, ενώ η πολλάκις εκδηλωθείσα εχθρότητά του προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι σίγουρα το σημαντικότερο προτέρημά του στα μάτια του προέδρου Σίσι. Σε παλαιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Αλ Ζεντ είχε πει: «Κάθε επίθεση με στόχο το κύρος και την αξιοπρέπεια της Δικαιοσύνης δεν θα μείνει αναπάντητη. Σε αυτήν τη χώρα, είμαστε οι άρχοντες και οι υπόλοιποι οι δούλοι».

Οταν ο ίδιος από τη θέση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών είχε ερωτηθεί για τα κρούσματα νεποτισμού στο δικαστικό σώμα, είχε απαντήσει: «Ο διορισμός υιών δικαστών στο δικαστικό σώμα θα συνεχισθεί. Καμία εξουσία στη χώρα δεν μπορεί να το σταματήσει, καθώς είναι δίκαιο και λογικό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή