Τσεκ απ σε Podemos και Ciudadanos

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοίμιο των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου θεωρούνται οι σημερινές τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, με την οικονομική κρίση και τις αποκαλύψεις πολιτικών σκανδάλων να έχουν μεταβάλει ριζικά το πολιτικό σκηνικό.

Οι τοπικές εκλογές δεν θα αποκαλύψουν μόνο το εύρος της υποχώρησης της δημοτικότητας των δύο παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού, καθώς θα κρίνουν επίσης την ισχύ των μικρότερων κομμάτων, που επωφελήθηκαν από την κρίση: του αριστερού Podemos και του φιλελεύθερου Ciudadanos.

Το Podemos, που ιδρύθηκε το 2014 καταδικάζοντας το επιβεβλημένο από την Ευρώπη πρόγραμμα λιτότητας, εξασφάλισε πέντε έδρες στην Ευρωβουλή του Στρασβούργου, πέντε μήνες αργότερα, ενώ οι σφυγμομετρήσεις τού δίνουν 18,5% της προτίμησης ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Το Ciudadanos δεν αποτελεί νέο κόμμα, καθώς ιδρύθηκε το 2006 στην Καταλωνία με σκοπό να αντιταχθεί στον καταλανικό εθνικισμό και στο αποσχιστικό του αίτημα. Η ανακοίνωση της ηγεσίας του, νωρίτερα φέτος, ότι σκοπεύει να διεκδικήσει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης, έφερε τη δημοτικότητα του κόμματος να εκτοξεύεται στο 15%, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε χάσει τον έλεγχο σε έξι περιφέρειες (Αραγόνα, Αστούριας, Βαλεαρίδες, Καντάμπρια, Καστίλλη και Εστρεμαδούρα).

Αυτή τη φορά, το κόμμα αναμένεται να επανεκλεγεί στην Αστούριας (την οποία επανέκτησε σε επαναληπτικές εκλογές του 2012) και ίσως να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην Εστρεμαδούρα.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα κατεβαίνει στις σημερινές τοπικές εκλογές για να υπερασπιστεί δέκα περιφέρειες. Το 2011, το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είχε εξασφαλίσει ποσοστό 46,1% των ψήφων σε 13 περιφέρειες, ενώ λίγους μήνες αργότερα, το κόμμα εξασφάλισε την εξουσία χάρη στο ποσοστό του 44,6% στις βουλευτικές εκλογές. Τα ποσοστά των Σοσιαλιστών στις δύο αυτές αναμετρήσεις ήταν 28,7% και 28,8% αντίστοιχα.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι θα αναγκαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, να συνάψει συμμαχίες σε πολλές περιφέρειες, εάν θέλει να διατηρήσει την εξουσία σε αυτές.

Οι τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία, που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, αποτελούν καλό παράδειγμα για τη νέα πολιτική δυναμική στην Ισπανία.

Οι Σοσιαλιστές, που είχαν επικρατήσει σε σχεδόν κάθε εκλογική αναμέτρηση στην περιοχή από το 1977, εξασφάλισαν την πρώτη θέση, όμως με μόλις 35,4% των ψήφων, το χειρότερο ποσοστό στην εκλογική τους ιστορία στην Ανδαλουσία.

Το Λαϊκό Κόμμα έχασε 17 από τις 50 έδρες στην τοπική Βουλή, με το ποσοστό του να βυθίζεται από 40,7% στο 26,7%. Στο μεταξύ, το Podemos (15% και 15 έδρες) και το Ciudadanos (9,5% και 9 έδρες) αναδείχθηκαν οι νέοι ρυθμιστές της τοπικής Βουλής.

Χρήσιμη είναι, ωστόσο, η υπενθύμιση πως οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία είναι παραδοσιακά αναξιόπιστες, ενώ σε ποσοστό 35-45% οι ερωτηθέντες δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενισχύοντας την αβεβαιότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή