Κύπρος: Αρχή στο Ανώτατο με σωρεία διαδικαστικών ζητημάτων

Κύπρος: Αρχή στο Ανώτατο με σωρεία διαδικαστικών ζητημάτων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά του τόπου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κληθεί να αποφανθεί επί αιτήσεως που αφορά την  παύση  Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα  λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από δεκατρείς εφέτες δικαστές θα συνέλθει στις 12 το μεσημέρι έχοντας ενώπιον του την αίτηση που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κατά του Βοηθού Γενικού Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Μια διαδικασία η οποία ξεκινά την Δευτέρα το μεσημέρι και παραμένει άγνωστη η χρονική της διάρκεια.

Η έναρξη της διαδικασίας το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να φέρει τα πάνω κάτω στον δεύτερο όροφο της Νομικής Υπηρεσίας προκαλεί ήδη έντονες συζητήσεις στους νομικούς κύκλους κυρίως επί της διαδικασίας μιας και είναι η πρώτη φορά που οι δεκατρείς εφέτες θα έχουν ενώπιον τους μια υπόθεση η οποία αφορά ανώτατο δικαστικό.

Η έναρξη της υπόθεσης στο Ανώτατο γίνεται εν μέσω έντονων νομικών απόψεων πρώτον για την απουσία διαδικαστικών κανονισμών – δηλαδή του πλαισίου εκείνου το οποίο καθορίζει επ’ ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα εκδικασθεί η υπόθεση – και δεύτερον «βεβιασμένη» όπως λένε αρκετές νομικές απόψεις δημοσίευσης την περασμένη Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας διαδικαστικών κανονισμών μια εβδομάδα μετά την επίσημη αίτηση από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα στο Ανώτατο για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Παρά το γεγονός ότι στο κείμενο που δημοσιεύθηκε υπάρχει πρόνοια που δεν επηρεάζει αιτήσεις που κατατέθηκαν πριν την σύνταξη των διαδικαστικών κανονισμών εκτιμάται ότι η πρώτη ακρόαση θα ασχοληθεί με διαδικαστικά θέματα.

Η πλευρά του αιτητή που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας ενδέχεται να ζητήσει τροποποίηση της αίτησης προκειμένου να συνάδει με τους   διαδικαστικούς κανονισμούς που συντάχθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Μαΐου 2015 και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή.

Κατά την πρώτη ακρόαση δεν αναμένεται να παραστούν στην αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα

Με βάση την αίτηση που κατέθεσε στις 13ης Μαΐου 2015 ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά της απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση την οποία κατέχει, για το λόγο της επίδειξης ανάρμοστης συμπεριφοράς και όπως μέχρι την εκδίκαση και αποπεράτωση της αίτησης, τεθεί σε διαθεσιμότητα ή διαταχθεί όπως απέχει από τα καθήκοντά του.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας η εν λόγω συμπεριφορά αναφέρεται σε πράξεις, ενέργειες και δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά την περίοδο μεταξύ 14.4.15-23.4.15, καθώς και σε χειρισμούς ποινικών υποθέσεων που αφορούν Φ.Π.Α., υπό συνθήκες που υποδηλώνουν σύγκρουση συμφέροντος, σε προγενέστερη χρονική περίοδο.

Η αντίδραση του Ρίκκου

Την ίδια μέρα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αντιδρώντας γνωστοποίησε ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να καταθέσει και ο ίδιος αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία θα ζητείται η απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα, κ. Κ. Κληρίδη, από τη θέση την οποία κατέχει, για τον λόγο της επίδειξης ανάρμοστης συμπεριφοράς και όπως, μέχρι την εκδίκαση και αποπεράτωση της αίτησης, τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή διαταχθεί όπως απέχει από τα καθήκοντά του.

Η ως άνω συμπεριφορά, αφορά πράξεις, ή/και ενέργειες, ή/και παραλήψεις ή/και δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, από την ημερομηνία διορισμού του στο εν λόγω αξίωμα και εντεύθεν, αλλά και ιδιαιτέρως, κατά την περίοδο μεταξύ 14.4.2015 μέχρι σήμερα, που αφορούν χειρισμούς αστικών και ποινικών υποθέσεων, κάτω από συνθήκες που υποδηλώνουν σύγκρουση συμφερόντων με τον ίδιο, συγγενικά, ή φιλικά του πρόσωπα, αλλά και τον τρόπο χειρισμού της πορείας των ανακρίσεων για τη διερεύνηση των αιτιών για την κατάρρευση της οικονομίας εκ μέρους του, ή κατόπιν οδηγιών του από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή