Δεξιόστροφα φαίνεται να κινείται πλέον η Πολωνία

Δεξιόστροφα φαίνεται να κινείται πλέον η Πολωνία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας έστειλαν την Κυριακή οι Πολωνοί ψηφοφόροι, εκφράζοντας με την εκλογή του Αντρέι Ντούντα στην προεδρία τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, παρά τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και την πρωτοφανή –για τη χώρα– σταθερότητα.

Ο δεξιός ευρωβουλευτής Ντούντα εξασφάλισε τη νίκη με 52% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, εκτοπίζοντας τον πρόεδρο Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, ο οποίος δεν ξεπέρασε το 48%, με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων να αναμενόταν αργά χθες βράδυ.

Πιθανή πολιτική στροφή

Η νίκη του Ντούντα μπορεί να αποτελέσει προμήνυμα σημαντικής πολιτικής στροφής για την έκτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια στιγμή, η νίκη του δεξιού υποψηφίου μπορεί να σημάνει την επάνοδο του συντηρητικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης στην εξουσία, μετά τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Κάτι τέτοιο θα εδραίωνε τη δεξιά στροφή της χώρας, δημιουργώντας νέα δυναμική για την Ευρώπη, την οποία όμως δεν καλωσορίζουν οι επενδυτές, όπως έδειξε και η κατακόρυφη πτώση του χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας χθες το πρωί.

Το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης εμφανίζεται ως προστάτης όσων δεν ευνοήθηκαν από τον καπιταλιστικό μετασχηματισμό της οικονομίας της Πολωνίας, καθώς και ως εγγυητής του εθνικού συμφέροντος απέναντι στους κάθε είδους «εξωτερικούς εχθρούς». Το κόμμα διακρίνεται για τις φιλοαμερικανικές του θέσεις, καθώς και για τη σχεδόν εχθρική του στάση απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία.

Ο Ντούντα έχει εκδηλώσει την πρόθεση να επιβάλει νέους φόρους σε ξένες τράπεζες και πολυκαταστήματα, μιμούμενος την πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

«Ολα εξαρτώνται από το εάν ο Ντούντα θα μείνει στη σχετικά μετριοπαθή του ατζέντα ή θα υιοθετήσει τις επιθετικές, εθνικιστικές θέσεις του κόμματός του σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εφιαλτικό σενάριο για την Πολωνία, καθώς θα έφερνε τη Βαρσοβία σε πορεία σύγκρουσης με το Βερολίνο, αλλά και τη Μόσχα, άλλον ένα αγαπημένο στόχο της ρητορικής του κόμματος», λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Γιάτσεκ Κουτσάρσικ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στη Βαρσοβία.

Η νίκη του Ντούντα σηματοδοτεί, επίσης, και την άνοδο της νέας μετακομμουνιστικής γενιάς στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο Ντούντα, μόλις 43 ετών, είναι ο πρώτος πρόεδρος που δεν διαδραμάτισε ρόλο στον αντικομμουνιστικό αγώνα του σωματείου «Αλληλεγγύη» της δεκαετίας του 1980, ενώ το νεαρόν της ηλικίας του του χάρισε την προτίμηση της νέας γενιάς των Πολωνών ψηφοφόρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή