Πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός στη φυλακή

Πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός στη φυλακή

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάσθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, για παράνομη αποδοχή κεφαλαίων από Αμερικανό υποστηρικτή του. Η ραγδαία πτώση του τον έφερε από την πρωθυπουργία και την προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, στη φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε τον Μάρτιο την επαναψηλάφηση της δίκης τού πρώην πρωθυπουργού από το εφετείο της Ιερουσαλήμ. Η χθεσινή ανακοίνωση για την έκβαση της δίκης όμως κατατείνει σε προσαύξηση της ποινής του Ολμέρτ, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί σε έξι χρόνια κάθειρξη, σε ξεχωριστή υπόθεση χρηματικής διαφθοράς. Ο συνήγορος του Ολμέρτ, Εγιάλ Ροζόφσκι, υπογράμμισε χθες την απογοήτευση της υπερασπιστικής του ομάδας για την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κατηγορούμενος επιθυμεί να καταθέσει αίτημα έφεσης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Ο Ολμέρτ υποχρεώθηκε σε παραίτηση το 2009 εν μέσω αποκαλύψεων διαφθοράς. Η αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του ακραίου πολιτικού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία, ακυρώνοντας παράλληλα τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με τους Παλαιστίνιους.

Ο 69χρονος Εχούντ Ολμέρτ αθωώθηκε, όμως, το 2012 από σειρά κατηγοριών, όπως ότι απεδέχθη φακέλους γεμάτους χαρτονομίσματα από τον Αμερικανό επιχειρηματία Μόρις Ταρλάνσκι, την εποχή που ο Ολμέρτ ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και υπουργός της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν. Παρότι η εισαγγελία απέδειξε ότι ο Ολμέρτ είχε πράγματι αποδεχθεί 600.000 δολάρια από τον Ταρλάνσκι, η καταδίκη του δεν στάθηκε τότε δυνατή, καθώς τα κεφάλαια αυτά δεν είχαν αξιοποιηθεί για παράνομες πράξεις ή για παράνομη κομματική χρηματοδότηση. Ο Ταλάνσκι κατέθεσε ενόρκως ότι τα χρήματα είχαν χρησιμοποιηθεί για την αγορά ακριβών πούρων, αεροπορικών εισιτηρίων πρώτης θέσης και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, επιμένοντας ότι δεν εξασφάλισε το παραμικρό αντάλλαγμα για όλα αυτά. Η καταδίκη του Ολμέρτ τον Μάρτιο στάθηκε εντέλει δυνατή χάρη στην κατάθεση στενού του συνεργάτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή