Μετ’ εμποδίων ανάληψη εξουσιών από τον Κάμερον

Μετ’ εμποδίων ανάληψη εξουσιών από τον Κάμερον

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της βρετανικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν και το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην Ε.Ε., θα εκφωνήσει την Τετάρτη η βασίλισσα Ελισάβετ, στην τελετουργική εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Παρά το εντυπωσιακό τελετουργικό, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να πάρει δύσκολες πρωτοβουλίες, όπως η απόδοση μεγαλύτερων εξουσιών στη Σκωτία και η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Κάμερον, τον οποίο οι επικριτές του χαρακτηρίζουν «άνθρωπο της άρχουσας τάξης», δεσμεύθηκε να ηγηθεί κυβέρνησης «όλων των Βρετανών».

«Αυτήν τη φορά, το κεντρικό μας σύνθημα είναι η ανανέωση. Η ανανέωση της ιδέας ότι είμαστε ένα έθνος, στο οποίο κάθε εργαζόμενος μπορεί να πετύχει. Ενα έθνος, στο οποίο άνθρωποι όλων των προελεύσεων απολαμβάνουν κοινωνική δικαιοσύνη και τους δεσμούς που κάνουν τη χώρα μας ισχυρή», έγραψε ο ίδιος σε άρθρο του στους κυριακάτικους Times.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιζητεί σε θέματα όπως η μετανάστευση και η χάρτα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο λόγος της βασίλισσας θα περιλαμβάνει και νομικές πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας της Σκωτίας. Η ηγέτις του σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Νίκολα Στέρτζον, όμως, εκτιμά πως οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ανεπαρκείς, απαιτώντας από την κυβέρνηση να φανεί πιο «γενναιόδωρη». Η κ. Στέρτζον είναι επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας, μετά τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Σημαντικούς κινδύνους για τον κ. Κάμερον παρουσιάζει και η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ανθρώπινων δικαιωμάτων, με βουλευτές του κόμματός του να απειλούν με ανταρσία. Σε δηλώσεις του στον Τύπο το Σαββατοκύριακο, υπουργός της κυβέρνησης, που τήρησε την ανωνυμία του, είπε ότι είναι έτοιμος (ή έτοιμη) να παραιτηθεί, εάν η πρόταση Κάμερον περάσει στο Κοινοβούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση του λόγου της βασίλισσας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στην αίθουσα της Βουλής των Λόρδων, οι βουλευτές θα μπορούν να συζητήσουν επί των προγραμματικών θέσεων για πέντε με έξι ημέρες, προτού κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή