Σεβασμό δικαιωμάτων κρατουμένων ζητεί ο ΟΗΕ

Σεβασμό δικαιωμάτων κρατουμένων ζητεί ο ΟΗΕ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε νέους κανόνες, οι οποίοι θα διέπουν τη συμπεριφορά που αρμόζει προς τους κρατουμένους. Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία έγινε γνωστή με ενθουσιασμό από τις οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θεωρούν τα νέα μέτρα ως ορόσημο που εκσυγχρονίζει τους διεθνείς κανόνες, οι οποίοι είχαν θεσπιστεί πριν από εξήντα χρόνια. Οι λεγόμενοι «Κανόνες Μαντέλα» έλαβαν αυτή την ονομασία προς τιμήν του αποβιώσαντος Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα. Τώρα αναμένεται να περάσουν και από την ολομέλεια του ΟΗΕ.

«Οι κανόνες Μαντέλα θα μπορέσουν να εισάγουν μια νέα περίοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, τα οποία θα γίνονται σεβαστά», εξηγεί ο Γιουβάλ Τζινμπάρ, νομικός σύμβουλος στη Διεθνή Αμνηστία.

Τα πρότυπα, τα οποία καθιερώνονται από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Ποινική Δικαιοσύνη στη Βιέννη, περιλαμβάνουν την απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλες κτηνώδεις, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές συμπεριφορές εις βάρος κρατουμένων. Επίσης, εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού και περιορίζουν τα τιμωρητικά μέτρα, ενώ απαγορεύεται στο εξής και η κράτηση σε απομόνωση πέρα από το χρονικό όριο των 15 ημερολογιακών ημερών. Παράλληλα, οι νέοι κανόνες περιγράφουν με λεπτομέρειες διάφορες διαδικασίες, όπως π.χ. τις έρευνες στα κελιά και τις σωματικές έρευνες αλλά και την τήρηση αρχείων και τις σχετικές έρευνες για τον θάνατο ή τις καταγγελίες για βασανιστήρια.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις εργάστηκαν επί πέντε χρόνια για τον επανασχεδιασμό των κανόνων αυτών, με αποτέλεσμα τελικώς την υιοθέτησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή