Αριστερό ντόμινο… φοβούνται οι Γάλλοι σοσιαλιστές

Αριστερό ντόμινο… φοβούνται οι Γάλλοι σοσιαλιστές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ανησυχίες στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει προξενήσει η εκλογική επιτυχία του Podemos στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας. Ο γ.γ. του κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ζήτησε από τα μέλη να κινητοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποτρέψουν την εμφάνιση αντίστοιχου κόμματος στα αριστερά τους.

«Εχουμε χάσει 40.000 μέλη σε τρία χρόνια. Η πρόκληση που έχουμε τώρα μπροστά μας είναι να ανακτήσουμε αυτό το έδαφος. Παντού, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη βρεθούμε, εδώ στη Γαλλία, στο έλεος ενός κόμματος όπως το Podemos», είπε ο Καμπαντελίς. Το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα PSOE απέσπασε 25,5% στις εκλογές της Κυριακής. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες, η παραμονή του στην εξουσία εξαρτάται από τη συμφωνία του Podemos, ενώ σε άλλους, με πρώτη τη Μαδρίτη, μπορεί να κυβερνήσει μόνο ως ελάσσων εταίρος του Podemos.

Στις 26/1, μία ημέρα μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο Καμπαντελίς είχε γράψει στο twitter ότι «είναι πάντα ευχάριστο να κερδίζει ένα αριστερό κόμμα». Καθώς όμως η εξ αριστερών πρόκληση έρχεται πιο κοντά, χωρίς να υπάρχει βελτίωση στις προοπτικές του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο Καμπαντελίς εκφράζει ανοικτά τις ανησυχίες του.

Η δημοτικότητα του σοσιαλιστή προέδρου Ολάντ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργείται στη Γαλλία κάποιος ισχυρός πόλος στα αριστερά των σοσιαλιστών. Ο πολιτικός επιστήμονας Φαμπιέν Εσκαλονά, ο οποίος μελετά την ευρωπαϊκή ριζοσπαστική αριστερά στη σχολή Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ, απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους δεν έχει συμβεί αυτό. «Το πρώτο εμπόδιο που αποτρέπει την εδραίωση της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Γαλλία είναι οι θεσμοί μας», τόνισε ο Εσκαλονά στη Νouvel Observateur. «Στη Γαλλία, η δομή του πολιτικού ανταγωνισμού είναι αρκετά κλειστή, καθώς το πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων ενισχύει τα κατεστημένα κόμματα. Ακόμη και αν η ριζοσπαστική αριστερά είχε καλές επιδόσεις, θα ήταν αδύνατο να μετατρέψει το αποτέλεσμα σε έδρες, όπως συνέβη και με το Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές».

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, αφορά τη διαφορετική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της Γαλλίας, σε σχέση με την Ισπανία και την Ελλάδα. Η ανεργία στη Γαλλία έχει αυξηθεί, αλλά κυμαίνεται στο 10,3%, αντί 26% στην Ελλάδα και 23,7% στην Ισπανία. «Δεν έχουμε ζήσει στη Γαλλία μαζικές εξώσεις δανειοληπτών, όπως αυτές που βοήθησαν στην ανάδειξη της νικήτριας των εκλογών της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου», σημείωσε. «Στην Ελλάδα, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν το ένα τρίτο του μισθού τους, στη Γαλλία απλά δεν πήραν αυξήσεις». Ως τρίτο στοιχείο, ο Εσκαλονά αναφέρει τις έριδες στους κόλπους της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς και τις άκαρπες προσπάθειες του Ζαν Λικ Μελανσόν να κινητοποιήσει μεγάλες μάζες.

Ετσι, το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει την πολυτέλεια να ακούει αναλύσεις, όπως αυτή του πρώην αντάρτη βουλευτή Ζαν-Μαρκ Ζερμέν, σύμφωνα με την οποία «θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ, ένα Podemos στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος». Ο Ζερμέν εξέφρασε τόσο μεγάλη ικανοποίηση για την επικράτηση ψηφίσματος που προτρέπει το σοσιαλιστικό κόμμα να υιοθετήσει πιο αριστερές θέσεις, ώστε να δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του αντάρτη αλλά μέλος της πλειοψηφίας. Ο εισηγητής του ψηφίσματος αυτού δεν είναι άλλος από τον Καμπαντελίς, ο οποίος αναμένεται αύριο να επανεκλεγεί γραμματέας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή