Ελιγμοί και ανοίγματα Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό

Ελιγμοί και ανοίγματα Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπαγανδιστικός ελιγμός με αποκλειστικό στόχο να εξασθενίσει η πίεση της Δύσης ή απαρχή μιας νέας, πιο ελαστικής πολιτικής έναντι των Παλαιστινίων; Το ερώτημα που διχάζει αναλυτές της Μέσης Ανατολής και δυτικούς διπλωμάτες τέθηκε από τη χθεσινή αποκάλυψη της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz περί «νέας πρότασης» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το καθοριστικής σημασίας πρόβλημα των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, η Haaretz αναφέρεται στη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, την περασμένη Τετάρτη. Στην εν λόγω συνάντηση, ο Νετανιάχου φέρεται να πρότεινε την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, που έχουν διακοπεί από τον Απρίλιο του 2014, επιμένοντας, ωστόσο, να επικεντρωθούν αρχικά σε ένα μόνο ζήτημα: τον καθορισμό των εβραϊκών εποικισμών που θα παραμείνουν στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την παραχώρηση ισοδύναμης έκτασης γης στους Παλαιστινίους. Σύμφωνα με ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, η πρόταση αυτή θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει την εποικιστική δραστηριότητα σε αυτούς τους «νόμιμους» εποικισμούς, αίροντας ταυτόχρονα το βασικό εμπόδιο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν σε δεύτερο χρόνο τα άλλα εκκρεμή ζητήματα (Ιερουσαλήμ, πρόσφυγες κ.λπ.). Ο Νετανιάχου προκάλεσε δυσφορία στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όταν δήλωσε, την παραμονή των εκλογών του περασμένου Μαρτίου, ότι, όσο είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος.

Δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος ήταν σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συνάντησης Νετανιάχου – Μογκερίνι, εκτιμούσε πως η πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν συνιστά επαρκές βήμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αντανακλά όμως ορισμένη αλλαγή πολιτικής. «Μέχρι χθες ο Νετανιάχου αρνούνταν να βάλει χάρτες πάνω στο τραπέζι, επομένως, από αυτήν τη σκοπιά, ήταν κάτι το ουσιώδες. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αρχίζει να μιλάει για σύνορα», ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Ωστόσο, άλλος δυτικός διπλωμάτης εκτιμούσε ότι ο Νετανιάχου επιχειρεί απλώς «να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση περί προόδου» για να χαλαρώσει τις πιέσεις που δέχεται. «Προσπαθεί να πείσει ότι επιδιώκει την ειρήνη και ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί, ενώ γνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτήν τη βάση». Πραγματικά, η υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς παλαιστινιακή ηγεσία απέρριψε ως «απολύτως απαράδεκτη» την ιδέα του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Η πρόταση του Νετανιάχου να συζητήσουμε τα σύνορα των εποικισμών αποτελεί προσπάθεια νομιμοποίησής τους», δήλωσε ο Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής της ομάδας των Παλαιστινίων διαπραγματευτών. «Τα σύνορα που πρέπει να ορισθούν είναι τα σύνορα του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Παλαιστίνης, τα σύνορα του 1967», δήλωσε ο Ερεκάτ, αναφερόμενος στα σύνορα που ίσχυαν προ του πολέμου των Εξι Ημερών και στη συνακόλουθη κατοχή της Δυτικής Οχθης, της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει πως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί το άμεσο πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας και ότι στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα του Παλαιστινιακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή