27χρονη Σικελή μεταφράστρια σώζει πρόσφυγες

27χρονη Σικελή μεταφράστρια σώζει πρόσφυγες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φύλακα άγγελο των πολυάριθμων προσφύγων, οι οποίοι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν με πλοιάρια τη Μεσόγειο Θάλασσα και να φτάσουν στην Ευρώπη, έχει μετατραπεί μία 27χρονη Σικελή, η Ναουάλ Σούφι, η οποία λαμβάνει αδιάκοπα τις απελπισμένες εκκλήσεις τους για βοήθεια μέσω του κινητού της τηλεφώνου που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Η Σούφι έλαβε την πρώτη κλήση ένα πρωινό του 2013, καθώς εκατοντάδες Σύροι βρίσκονταν σε ένα πλοίο που βυθιζόταν. Απροετοίμαστη η νεαρή, η οποία μιλάει αραβικά λόγω της μαροκινής καταγωγής της, κάλεσε την ιταλική ακτοφυλακή που της εξήγησε πώς να βοηθήσει τους πρόσφυγες να εντοπίσουν τις συντεταγμένες τους και να αναφέρουν την ακριβή τοποθεσία του πλοίου τους. Υστερα από πολλές ώρες σιωπής έλαβε την ανακουφιστική είδηση ότι όλοι οι επιβάτες είχαν διασωθεί. Από εκείνη τη στιγμή η Σούφι έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις εκατοντάδες φορές και είναι γνωστή στην Ιταλία με το μικρό της όνομα. Η 27χρονη έχει μετατραπεί σε σύμβολο ελπίδας για τους πρόσφυγες που ρισκάρουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Σε μία πρόσφατη κλήση, η Ναουάλ χρειάσθηκε πέντε ώρες για να ηρεμήσει τους τρομοκρατημένους πρόσφυγες στην άλλη άκρη της γραμμής, με σκοπό να λάβει την πιο σημαντική πληροφορία: τη θέση του πλοίου. Οι περίπου 345 επιβάτες, από τους οποίους το ένα τρίτο ήταν παιδιά, σώθηκαν όλοι. «Το σύστημα υποδοχής προσφύγων της Ιταλίας έχει τρύπες, αλλά το σύστημα διάσωσης είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης», ανέφερε με υπερηφάνεια η Σούφι. Ο ενεργός ρόλος που έχει αναλάβει στις επιχειρήσεις διάσωσης αναπτύχθηκε με αφορμή το πάθος της για τη Συρία. Το 2013 υπήρξε μέλος μιας ομάδας που οδήγησε ένα ασθενοφόρο γεμάτο φάρμακα στο Χαλέπι και εκεί άρχισε να μοιράζει τον αριθμό του τηλεφώνου της σε όσα άτομα συναντούσε. Αν και έχει δημοσιεύσει στην προσωπική της σελίδα στο Facebook τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ακτοφυλακής, το κινητό της δεν σταματά να χτυπά. «Με κάθε δράμα που αντιμετωπίζω, νιώθω μία κενότητα χωρίς νόημα», σχολιάζει η νεαρή φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης, η οποία εργάζεται ως μεταφράστρια.

Η Σούφι έχει αναλάβει με πλήρη υπευθυνότητα την αποστολή της να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Συχνά ενημερώνει τους συγγενείς προσφύγων που προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ καθοδηγεί τους διασωθέντες, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή