Πρόωρες εκλογές στη Δανία τη 18η Ιουνίου

Πρόωρες εκλογές στη Δανία τη 18η Ιουνίου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Εκλογές για τις 18 Ιουνίου προκήρυξε χθες η Δανή πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, παρά τις δυσοίωνες για το κόμμα της προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της «Χέλε» -όπως αποκαλούν οι συμπατριώτες της την πρωθυπουργό- θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από το κεντροδεξιό κόμμα των Φιλελευθέρων, οι οποίοι κατεβαίνουν με πολιτική πλατφόρμα περιορισμού της μετανάστευσης και συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών.

Την ίδια στιγμή, σημαντικά ποσοστά αναμένεται να εξασφαλίσει το ακροδεξιό ξενοφοβικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε αναδειχθεί πρώτο στις περυσινές ευρωεκλογές. Το Λαϊκό Κόμμα, που μετά την απομάκρυνση της ιστορικής ηγέτιδός του, Πία Κέρσγκορντ, και την ανάληψη της προεδρίας από τον, χαμηλών πολιτικών τόνων, Κρίστιαν Τίλεσεν Νταλ, διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Φιλελεύθεροι μπορεί να επιδιώξουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Σοσιαλδημοκράτες της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ σημαντική διαφορά, της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων, από τους πρώτους, Φιλελεύθερους, αν και η Χέλε μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, εάν εξασφαλίσει τη συνεργασία άλλων, μικρότερων κεντρώων κομμάτων ή ακόμη και των ακροδεξιών.

Πίσω από την απόφαση της κ. Τόρνινγκ-Σμιτ να προκηρύξει εκλογές βρίσκεται σχετική ανάκαμψη των ποσοστών δημοτικότητας των Σοσιαλδημοκρατών, μετά τη σκλήρυνση της παραδοσιακά ανοιχτής μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας και την ανακοίνωση προγράμματος περιορισμού των κρατικών δαπανών.

Η νέα μεταναστευτική πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να πείσει ακόμη και τους ακροδεξιούς Λαϊκούς να συνεργασθούν με τη Χέλε, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα κάποια υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη των Φιλελευθέρων, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ενισχύουν τις ελπίδες της Χέλε για παραμονή στην εξουσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή