Το σπίτι του μαφιόζου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον Μάρτιο του 1994, ο Ρενάτο Νατάλε είχε συμπληρώσει μόλις τέσσερις μήνες ως δήμαρχος της ιταλικής πόλης Casal di Principe, έδρας της περιβόητης οικογένειας Καζαλέζι, όταν η Καμόρα σκότωσε έναν ιερέα της περιοχής. Οπως προέκυψε αργότερα, και ο ίδιος ο Νατάλε ήταν στόχος ενός λεπτομερούς σχεδίου δολοφονίας, το οποίο δεν εκτελέστηκε ποτέ. Ωστόσο η τοπική μαφία κατάφερε να εξαγοράσει τρεις δημοτικούς συμβούλους, δίνοντας τέλος στη θητεία του πριν να τελειώσει ο πρώτος χρόνος. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο τέως δήμαρχος επανεξελέγη και αυτήν τη φορά είχε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του με τον πιο δημιουργικό τρόπο: Μετατρέποντας σε μουσείο τo σπίτι του ηγετικού στελέχους της Καμόρα Ετζίντιο Κόπολα -γνωστού και ως «Βρούτος»-, το οποίο κατασχέθηκε μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη του, το 2012. «Μόνο μέσα από την προβολή του ιδανικού της κοινωνίας πολιτών μπορούμε να χτίσουμε μία κοινότητα, που θα είναι πάντοτε έτοιμη να προστατεύσει τον εαυτό της από αυτού του είδους την παρείσφρηση», δήλωσε ο δήμαρχος μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Η πολυτελής αν και εμφανώς κιτς κατοικία, εμπνευσμένη από την ταινία «Ο σημαδεμένος», θα αποτελέσει το πρώτο μουσείο της πόλης και θα είναι αφιερωμένο στα θύματα της Καμόρα, αλλά και σε όσους προσπάθησαν να της αντισταθούν. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου και η εναρκτήρια έκθεση, με τίτλο «Το φως νικά το σκοτάδι», περιλαμβάνει αριστουργήματα με την υπογραφή κορυφαίων εκπροσώπων του μπαρόκ, όπως ο Λούκα Τζιορντάνο. Τα περισσότερα έργα προέρχονται από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας, το οποίο έχει αναλάβει τη διοργάνωση της έκθεσης. Μολονότι δεν έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Καμόρα, το μουσείο είχε δεχτεί επίθεση από τη μαφία το 1993, όταν η Κόζα Νόστρα δολοφόνησε πέντε άτομα και προκάλεσε ζημιές ύψους σχεδόν ενός εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή