Παράτυπη παρέμβαση Ερντογάν στην προεκλογική μάχη

Παράτυπη παρέμβαση Ερντογάν στην προεκλογική μάχη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκληση θα αποτελέσουν για το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις τα υψηλά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έχουν συρρικνωθεί, απειλώντας την αυτοδυναμία του. Απέναντι στον κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν συνεχώς τον τουρκικό λαό για τις συνέπειες που θα επιφέρει μία πιθανή μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ, ενώ ο Ερντογάν συμμετέχει με αμείλικτο σθένος στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος παρά την ασυμβατότητα της στάσης του με το ουδέτερο προεδρικό αξίωμα και το γεγονός ότι δεν συμμετέχει ο ίδιος στις εκλογές.

Μπορεί ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, να φιγουράρει στις προεκλογικές αφίσες, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος έχει μετατραπεί για ακόμη μία φορά στο χαρισματικό κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας, ισχυριζόμενος ότι «απλώς βρίσκεται με το μέρος του λαού». Μόνο την Τρίτη ο Ερντογάν έδωσε δύο ομιλίες: μία το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, κατά τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην επαρχία Χακάρι της Τουρκίας, όπου παρευρέθη μαζί με τον Νταβούτογλου, και μία δεύτερη το απόγευμα στην Αγκυρα. Οι τουρκικές εκλογές αφορούν προσωπικά τον Ερντογάν, ο οποίος στοχεύει σε μία συνταγματική αναθεώρηση που θα δημιουργήσει τις νομικές βάσεις για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα αναγνωρίζει περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο. Για να επιτευχθεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το τουρκικό Κοινοβούλιο, το ΑΚΡ πρέπει, σύμφωνα με τον Ερντογάν, να κατακτήσει τα 2/3 των 550 συνολικά εδρών.

Οπως υποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, οι ένδοξες μέρες που το ΑΚΡ αναδεικνυόταν πάντοτε νικητής στην προεκλογική κούρσα έχουν παρέλθει, με το κόμμα να χάνει έως και δέκα μονάδες σε σύγκριση με τα ποσοστά των εκλογών του 2011 (50%). Το κόμμα του Ερντογάν φέρεται όχι μόνο να βρίσκεται μακριά από τα 2/3 των κοινοβουλευτικών εδρών, αλλά κινδυνεύει να εξαναγκασθεί στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο στόχος του HDP

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), από την πλευρά του, στοχεύει να ξεπεράσει το 10% που απαιτείται, ώστε να εκπροσωπείται στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Εάν το HDP κατορθώσει τη μικρή αυτή νίκη, θα στερούσε τουλάχιστον 50 έδρες από το ΑΚΡ. «Η έλλειψη εκπροσώπησης του κόμματός μας θα δημιουργούσε κρίση νομιμοποίησης, καθώς θα αποδυνάμωνε την αντίληψη ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί ολόκληρη την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Εάν το ΑΚΡ δεν κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο μία πιθανότητα συγκυβέρνησης μεταξύ ΑΚΡ και HDP», πρόσθεσε. Σε ομιλία του στη Σαμψούντα στις αρχές του μήνα, ο Ερντογάν είχε μιλήσει για το «πολιτικό κόμμα που διοικείται από τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στο HDP, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή