Διαβουλεύσεις στην Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Διαβουλεύσεις στην Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους επικεφαλής της αμερικανικής και της ιρανικής διπλωματίας, με στόχο οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ένα πρώτο εμπόδιο, αποτελεί άρνηση του Ιράν να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Αυτό δήλωσε πριν καν ακόμα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Τζον Κέρι και του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, που πρωτοστατούν στις συνομιλίες εδώ και μήνες, συναντήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο της Γενεύης και εμφανίστηκαν χαλαροί ενώπιον των δημοσιογράφων.

Οι διαπραγματευτές της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν βρίσκονται επίσης στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα και από την αμερικανική πλευρά έχουν μεταβεί επιπλέον στην Ελβετία ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Έρνεστ Μονίζ και η πολιτική διευθύντρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γουέντι Σέρμαν προκειμένου να στηρίξουν τον Τζον Κέρι.

«Μας απομένει ένας μήνας. Πιστεύω ότι θα δείτε μία κλιμάκωση τον Ιούνιο ο οποίος θα είναι ένας πολύ έντονος μήνας» σχολίασε ένα στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στην «ημερομηνία της 30ης Ιουνίου» και «δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή την παράταση των συνομιλιών».

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το ενδεχόμενο να υπογραφθεί μία συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος, ο Ζαρίφ δήλωσε: «θα το προσπαθήσουμε».

Ο Τζον Κέρι δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν όλη την ημέρα και ενδέχεται να συνεχιστούν και αύριο Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή