«Ναι» στην Ε.Ε. λέει το 55% των Βρετανών

«Ναι» στην Ε.Ε. λέει το 55% των Βρετανών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι Βρετανοί και οι Βρετανίδες, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τα τελευταία δεδομένα από δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Pew Research, αυτοί φθάνουν το 55%, δηλαδή έχουν αυξηθεί ως ποσοστό κατά 9 μονάδες εν συγκρίσει με όσα ίσχυαν πριν από δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2013 το 46% των ερωτηθέντων ήθελαν να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. και το 46% να αποχωρήσει. Το 2014 το 50% επιθυμούσε παραμονή. Σήμερα από τους ερωτηθέντες ποσοστό 36% επιθυμεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit).

Αξίζει να αναφερθεί πως η ομάδα του πληθυσμού με το πιο ζωηρό ενδιαφέρον να μην αλλάξει το στάτους της χώρας είναι εκείνη των νέων ανθρώπων στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών: στην ομάδα αυτή σχεδόν το 70% επιθυμεί παραμονή και μόνον το 25% αποχώρηση. Τις περισσότερες αμφιβολίες για τα οφέλη, τα οποία αποκομίζει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζουν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι είναι άνω των 50 ετών.

Πάντως, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνα της Pew Research, αν και το ποσοστό των Βρετανών υπέρ της παραμονής έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, εμφανίζονται, ωστόσο, πιο επιφυλακτικοί προς την Ε.Ε., όταν συγκριθούν με τους πολίτες άλλων πέντε μεγάλων χωρών: της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας. Ειδικότερα, το 51% των Βρετανών έχει θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι του 55% των Γάλλων και του 58% των Γερμανών. Υψηλότερο ποσοστό φιλοευρωπαϊσμού δείχνουν οι Πολωνοί, το οποίο φθάνει το 72%.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δεσμευθεί ήδη από την προηγούμενη θητεία του να θέσει εκ νέου επί τάπητος τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση εν γένει. Σχεδιάζει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος μέχρι την εκπνοή του 2017, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα. Μεγάλες βιομηχανικές και επιχειρηματικές ενώσεις στη Βρετανία έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον κ.Κάμερον, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις δυσμενέστατες συνέπειες, που θα έχει μία έξοδος της χώρας από την Ε.Ε., για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή