Τα «τρολ του Κρεμλίνου» έφτασαν στα δικαστήρια

Τα «τρολ του Κρεμλίνου» έφτασαν στα δικαστήρια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Η Λιουντμίλα Σαβτσούκ αναδεικνύεται σε πρόσωπο-κλειδί του μαινόμενου επικοινωνιακού πολέμου ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία, μετά την αγωγή που κατέθεσε η 34χρονη εναντίον του πρώην εργοδότη της, της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Agency for Internet Studies, η οποία διασπείρει στο Ιντερνετ προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου. Η προσπάθεια άσκησης επιρροής μέσω υποβολιμαίων σχολίων στο Διαδίκτυο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επικοινωνιακής στρατηγικής πολλών εταιρειών και κυβερνήσεων, ενώ οι πιο προηγμένοι παίκτες, με πρώτο τον αμερικανικό στρατό, έχουν αυτοματοποιήσει τη διαδικασία, αναπτύσσοντας ειδικό λογισμικό.

Οι δραστηριότητες αυτές γίνονται φυσικά εν κρυπτώ, με σκοπό να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις και ψευδείς συναινέσεις. Η υπόθεση όμως των «τρολ του Κρεμλίνου» ρίχνει φως σε μία πτυχή της διαδικτυακής δραστηριότητας, την οποία αγνοεί μεγάλη μερίδα χρηστών του Ιντερνετ. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι γίνονται γνωστές οι δραστηριότητες του οργανισμού αυτού, και θα τον πολεμήσουμε στο δικαστήριο», είπε ο δικηγόρος της Σαβτσούκ, Ιβάν Παβλόφ. «Στα τρολ δεν αρέσει το φως και δεν μπορούν να υπάρξουν εκεί που υπάρχει διαφάνεια».

Η Σαβτσούκ προσέφυγε εναντίον της Agency for Internet Studies που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, υποστηρίζοντας ότι άφηνε εργαζόμενους απλήρωτους και έκανε χρήση αδήλωτης εργασίας. «Αλλα ο κύριος σκοπός της προσφυγής μας είναι να κατευθύνουμε την προσοχή της κοινωνίας σε αυτό το όνειδος», είπε. «Αυτή η προπαγάνδα στο Ιντερνετ είναι πολύ επικίνδυνη και πρέπει να αποκαλυφθεί».

Η 34χρονη περιέγραψε ότι κάθε «τρολ», όπως η ίδια, διαχειρίζεται πολλαπλούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλά και διαφορετικά ψευδώνυμα. Στο τμήμα όπου εργαζόταν, ο μέσος υπάλληλος όφειλε να δημοσιεύει 160 σχόλια ή αναρτήσεις σε κάθε βάρδια διάρκειας 12 ωρών, λαμβάνοντας σχετικά υψηλή αμοιβή 40.000-50.000 ρούβλια (800-1.000 δολάρια) τον μήνα. Αλλοι συνάδελφοί της ειδικεύονται στην κατασκευή και δημοσίευση πλαστών φωτογραφιών και σχολίων υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρα στα Δυτικά ΜΜΕ. Σε κάποια τμήματα, οι προπαγανδιστές λαμβάνουν καθημερινά λίστες με «σημεία που πρέπει να τονιστούν» (talking points), καθώς και με τον τύπο συναισθημάτων που θέλει το Κρεμλίνο να εκφραστούν.

Η εκδίκαση της προσφυγής της Σαβτσούκ ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη, αλλά αναβλήθηκε για τις 23/6 λόγω απουσίας του διαδίκου. Η Σαβτσούκ δημοσιοποίησε την υπόθεση τον Απρίλιο, ενώ πρόσφατα διασαφήνισε ότι είχε επιδιώξει επί τούτω να προσληφθεί στην εταιρεία.

Ο επικοινωνιακός πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία βρίσκεται σε παροξυσμό εξαιτίας της διαμάχης για τον έλεγχο της Ουκρανίας. Προ τετραετίας, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» είχε αποκαλύψει ένα σκέλος των επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού για τη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Πεντάγωνο είχε επιβεβαιώσει ότι ανέθεσε συμβόλαιο ύψους 2,7 εκατ. δολαρίων για την παροχή «υπηρεσιών διαχείρισης διαδικτυακών ταυτοτήτων» στην εταιρεία Ntepid. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», το συμβόλαιο αυτό είναι τμήμα της μεγάλης επιχείρησης Οperation Earnest Voice που αναπτύχθηκε στο Ιράκ ως όπλο ψυχολογικού πολέμου εναντίον της διαδικτυακής παρουσίας της Αλ Κάιντα και που ώς το 2011 είχε κοστίσει 200 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή