Μέρκελ: Η Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να σκεφτεί τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το Λονδίνο

Μέρκελ: Η Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να σκεφτεί τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το Λονδίνο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να εξετάσουν την πιθανότητα να αλλάξουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της ή μη στην Ένωση, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες προτού να προκηρύξει το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2017. Σύμφωνα με τον Κάμερον, για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαία η τροποποίηση των συνθηκών.

"Εάν αυτό είναι πράγματι αναγκαίο, τότε θα πρέπει να το σκεφτούμε", δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, όταν ρωτήθηκε αν θα αλλάξουν οι συνθήκες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Βρετανίας.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η ίδια θα στήριζε ορισμένες από τις αλλαγές που ζητά ο Κάμερον ενώ στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί οι ρήτρες εξαίρεσης προκειμένου να βρεθούν λύσεις. "Είμαι αισιόδοξη ότι, αν το θέλουμε όλοι, θα βρούμε μια καλή λύση. Το θέμα δεν είναι να χάσουμε τον ύπνο μας για το θέμα αυτό αλλά να κάνουμε τη δουλειά μας και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ", συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Την Δευτέρα ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ και βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια αλλαγή των συνθηκών μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Νωρίτερα σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ προειδοποίησε τον Κάμερον να μην "ενθουσιάζεται" με την υποστήριξη που βρίσκει στο Βερολίνο στην προσπάθειά του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, εξηγώντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει άλλες προτεραιότητες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή