Φόβοι για νέα έξαρση βίας στην Ουκρανία

Φόβοι για νέα έξαρση βίας στην Ουκρανία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για την αναζωπύρωση των φονικών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία εκφράζουν η Ε.Ε., η Ρωσία και διεθνείς οργανισμοί, ενώ Κίεβο και ρωσόφωνοι αυτονομιστές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την υποτροπή της κρίσης που απειλεί την εύθραυστη εκεχειρία.

«Οι νέες, σφοδρές συγκρούσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια καινούργια δίνη βίας και βασάνων», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ύστερα από μεσολάβηση της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πάβλο Κλίμκιν, στο Βερολίνο. «Πρέπει να θέσουμε γρήγορα την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι «η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη και οι παραβιάσεις μπορεί να μας οδηγήσουν ξανά σε μια κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης». Από την πλευρά του, ο Κλίμκιν επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους ρωσόφωνους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι «επιτέθηκαν με τανκς και βαρύ πυροβολικό» και ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αμύνθηκαν αποτελεσματικά, «χωρίς να παραδώσουν σπιθαμή γης».

Αντίθεση Μόσχας

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η εκδοχή της Μόσχας. «Η ουκρανική πλευρά είχε προσπαθήσει και άλλες φορές στο παρελθόν να οξύνει τις εντάσεις, παραμονές σημαντικών διεθνών γεγονότων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, παραπέμποντας στη σύνοδο κορυφής των επτά μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων (G7), η οποία συγκαλείται το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Βαυαρία. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι «οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, που συνομολογήθηκαν τον Φεβρουάριο στο Μινσκ, απειλούνται διαρκώς από τις ενέργειες των αρχών του Κιέβου, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την υποχρέωσή τους να αρχίσουν άμεσο διάλογο» με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Ανεξάρτητα από τις αντικρουόμενες αιτιάσεις των αρχών του Κιέβου και των αυτονομιστών του Ντονμπάς για το ποιος ξεκίνησε τις εχθροπραξίες, φαίνεται ότι τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τους απολογισμούς των δύο στρατοπέδων.

Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι η περιοχή γύρω από την πόλη Μαρίνκα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τη μεγάλη βιομηχανική πόλη Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών. Και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα επανέφεραν στην εμπόλεμη ζώνη τεθωρακισμένα άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, παραβιάζοντας τους όρους της εκεχειρίας. Αυτό βεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Ειδική Επιτροπή Επιθεωρητών (SMM) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναλάβει την ευθύνη να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις σε αυξημένη επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής. «Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος τόσο για μια νέα επίθεση από τον εχθρό (δηλαδή από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές) στο Ντονμπάς, όσο και για μια πλήρους κλίμακας εισβολή σε όλο το μήκος των συνόρων με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Στην ίδια ομιλία, ο Ποροσένκο απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε προοπτική μετατροπής της Ουκρανίας σε ομόσπονδο κράτος, όπως ζητούν οι αυτονομιστές, επικαλούμενοι την πρόβλεψη της συμφωνίας του Μινσκ για συνταγματική αναθεώρηση και διευρυμένη αποκέντρωση. «Η αποκέντρωση δεν έχει τίποτα το κοινό με την ομοσπονδία», δήλωσε ο Ποροσένκο. «Η Ουκρανία ήταν, είναι και θα παραμείνει ενιαίο κράτος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική της χώρας, η άμυνα, η ασφάλεια και η πάλη κατά της διαφθοράς θα παραμείνουν στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία δημιουργεί μεν ανησυχία στις χώρες της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά δεν απειλεί άμεσα την ασφάλειά τους. «Διαπιστώνουμε περισσότερη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αναταραχή, όμως δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή για καμία χώρα του ΝΑΤΟ εξ ανατολών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή